Jandroković: Zabrinutost zbog ruske agresije, solidarnost s ukrajinskim narodom

25.02.2022.

10:07

Autor: Hina/HRT

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je u petak zabrinutost u vezi s događajima u Ukrajini i iskazao solidarnost s ukrajinskim narodom.

Osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu i nadamo se da će stati ratna djelovanja kako bi se sačuvali ljudski životi, rekao je Jandroković uoči saborske rasprave o Deklaraciji o Ukrajini koju je pripremio Odbor za vanjsku politiku.

Svi zajedno s osjećajem nevjerice, nelagode i zabrinutosti gledamo ono što se događa u Ukrajini, rekao je predsjednik Sabora, naglasivši kako su ruskom agresijom prekršena sva načela na kojima počivaju međunarodni poredak i pravo.

Ovo je nešto što nismo mogli sanjati da bi se moglo dogoditi u 21. stoljeću, ali događa se, konstatirao je i poručio zastupnicima kako moraju biti toga svjesni itesavjesno i odgovorno raditi svoj posao.

Moramo voditi računa i o interesima Hrvatske, ali isto tako, kao država koja je prošla srpsku agresiju, iskazivati solidarnost s onima koji su danas žrtve i u skladu s vlastitim mogućnostima pomoći koliko god možemo da bi ova tužna epizoda u ljudskom rodu, došla kraju, istaknuo je Jandroković.

Saborski Odbor za vanjsku politiku jednoglasno je u četvrtak prihvatio Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost. Sabor njome poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

Ujedno osuđuje priznavanje samoproglašenih regija Donecka i Luganska jer taj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka.

Također se navodi da daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Sabor izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva hrvatsku vladu da joj pruži humanitarnu i tehničku pomoć.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!