Jandroković: Zahtjevna godina u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu

16.12.2022.

21:23

Autor: Hina/HRT/A.S.

Gordan Jandroković je rekao da je ova godina bila složna i zahtjevna

Gordan Jandroković je rekao da je ova godina bila složna i zahtjevna

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je  da je ova godina bila složena i zahtjevna u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu, no i istaknuo kako smo u njoj ostvarili velike političke i ekonomske ciljeve.

- Godina je bila dosta složena i zahtjevna u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu. Međunarodno su se izmijenile okolnosti u smjeru kakav nismo uopće mogli ni zamišljati da se može dogoditi. Sve je to utjecalo na hrvatsku politiku i rad Hrvatskog sabora, rekao je Jandroković na prigodnom druženju u povodu završetka ovogodišnjeg saborskog zasjedanja i nadolazećih blagdana.

Istaknuo je i da je ova godina bila plodonosna u smislu ostvarivanja velikih ciljeva jer ćemo od 1. siječnja biti članica eurozone i Schengena.

Također, naglasio je, Hrvatska je ove godine i teritorijalno spojena izgradnjom Pelješkog mosta, izgradnjom LNG terminala i korištenjem Janafa postali smo regionalno središte u energetskom smislu, što u ovim bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima i izazovima pred nama predstavlja iznimno važnu činjenicu.

- Mi, kao Hrvatski sabor, svemu tome smo davali zakonsku podlogu kroz političke rasprave, podsjetio je. Izrazio je nadu da će iduća godina biti lakša nego što se u ovom trenutku čini da će biti.

Smatra da možemo biti zadovoljni životom u Hrvatskoj jer smo izbjegli sve sigurnosne izazove s kojima se suočavaju mnoge države oko nas.

- Rat nije daleko od nas, ali ga ne osjećamo na način kao što ga osjeća narod Ukrajine koji stradava i pati, rekao je. Dodao je i da su brojne države, koje su nam nekad bili uzori u demokratskom i ekonomskom smislu, suočene s izazovima koje teže prevladavaju nego Hrvatska.

Hrvatska međunarodno iznimno snažno pozicionirana

Istaknuo je da smo danas država koja ojačava i koja je međunarodno iznimno snažno pozicionirana, ima snažniju demokraciju, gospodarstvo i institucije nego ikada u povijesti.

Jandroković je istaknuo i da smo na Svjetskom nogometnom prvenstvu ostvarili još jedan povijesni uspjeh.

- I tu moramo biti ponosni jer smo u tako konkurentnom sportu i djelatnosti zadržali ponovo sam vrh svijeta. Naša nacionalna reprezentacija zaslužuje sve pohvale i podršku i nadam se da ćemo sutra slaviti još jednu brončanu medalju, kazao je.

Predsjednik Sabora zahvalio je i svim saborskim zaposlenicima koji ih prate u radnu, posebice u zadnja četiri iznimno dinamična tjedna.

Poručio je kako bi volio da u idućoj godini zastupnici, više nego sada, izbjegavaju osobne uvrede i teške riječi koje upućuju jedni drugima jer treba voditi računa o dignitetu svakog čovjeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!