13:38 / 27.07.2020.

Autor: Hina

Jankovics prvi objavio završni izvještaj o financiranju promidžbe

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zahvaljujući činjenici da je ušao u Sabor, Jankovics ima pravo na naknadu troškova od 135.000 kuna, no neće dobiti cijeli iznos, nego samo dio koji je stvarno potrošio, dakle 112.000 kuna.
Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics prvi je od 50-ak sudionika parlamentarnih izbora koji je objavio završni izvještaj o financiranju svoje promidžbe.

Jankovics
, koji je bio jedini kandidat za zastupnika mađarske manjine, prijavio je da su mu primitci (vlastita sredstva) za promidžbu iznosili 115 tisuća, a rashodi nešto manje od 112 tisuća kuna. Glavinu tog novca potrošio je na grafičke i tiskarske usluge, dakle plakate, nije se, navodi, oglašavao na televiziji, radiju, portalima, donatora nije imao.

Zahvaljujući činjenici da je ušao u Sabor, Jankovics ima pravo na naknadu troškova od 135.000 kuna, no neće dobiti cijeli iznos, nego samo dio koji je stvarno potrošio, dakle 112.000 kuna, potvrđuju u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Prijašnjih izbora znalo se dogoditi da pojedini izborni sudionici dobiju višestruko veću naknadu nego su imali stvarnih troškova, pa su na određeni način 'zarađivali' na promidžbi.

Odzvonilo zarađivanju na promidžbi

Sada to više nije slučaj, Vlada, u čijoj je ovlasti utvrditi visinu naknade jasno je naznačila da stranke, neovisne liste i kandidati imaju pravo na 135.000 kuna po osvojenom zastupničkom mjestu, s tim da im se naknada ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova.

Slijedom toga, na Jankovicsev će račun 'sjesti' samo 112.000 kuna, ostalih 23.000 vratit će se u državnu blagajnu.

Sa po 135.000 kuna država bi troškove izbora trebala nadoknaditi HNS-u i NS Reformistima koji su osvojili po jedan mandat, te zastupnicima manjina Furiu Radinu (talijanska), Vladimiru Bileku (češka i slovačka manjina), Veljku Kajtaziju (pet manjina) i Ermini Lekaj Prljaskaj, koja je ponovno izabrana za zastupnicu 12 manjina.

Najveći iznos naknade - 8, 9 milijuna - trebao bi dobiti HDZ koji je osvojio 66 mandata, Restart koaliciji trebalo bi pripasti 5,5 milijuna, DP Miroslava Škore 2,2 milijuna kuna, Mostu  1,1 milijun, strankama okupljenim oko platforme Možemo! 945 tisuća kuna, koaliciji SSIP, Fokus i Pametno 405 tisuća kuna, isto koliko i Pupovčevu SDSS-u.

No, hoće li u konačnici tako i biti tek će se vidjeti nakon što izborni sudionici podnesu svoja završna financijska izvješća. Dužni su to učiniti zaključno do 4. kolovoza, unosom izvješća u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja promidžbe. Javnost ta izvješća može vidjeti na mrežnim stranicama DIP-a, prvog radnog dana od dana podnošenja.

Naknade za izborne troškove isplaćuju se iz državnog proračuna, najkasnije u roku 75 dana od dana objave konačnih rezultata izbora. Utvrdi li se da se neka stranka, lista ili kandidat nisu držali zakona, mogu dijelom li u cijelosti ostati bez naknade. Ovo posljednje može im se dogoditi ako su sredstva za promidžbu koristili u nedopuštene svrhe, a bez dijela naknade mogu ostati ako su, primjerice, potrošili više od milijun i pol kuna po izbornoj jedinici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!