07:49 / 11.07.2018.

Autor: A.A.

Jarun ipak za kupanje

-

-

Foto: - / -

Prema najnovijoj objavi za medije koju je uputio Ured upravljanja sportskim objektima, voda na Jarunu čudotvorno se oporavila.
Prema najnovijoj objavi za medije koju je uputio Ured upravljanja sportskim objektima, voda na Jarunu čudotvorno se oporavila, odnosno postala izvrsne kakvoće za kupanje. Prije samo dva mjeseca, uoči samog početka sezone kupanja, Gradska skupština na 11. sjednici 7. svibnja odlučila je da zbog loše kakvoće vode ove godine neće biti kupališne sezone na plažama Jaruna.

Ukratko:

- Novo izviješće o kakvoći vode u Jarunu
- Nagli preokret u dopuštenju kupačima
- Uzroci onečišćenja

Nagli preokret u kojemu je, prema novom izviješću voda ne samo prihvatljiva za kupanje već čak i odlična, dogodio se prekjučer, pa je priopćenje sasvim drukčijega tona.

"Najnovijim monitoringom kakvoće vode, koji provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar na jezerima Jarun i Bundek, utvrđeno je da je kakvoća vode na osam mjernih točaka izvrsna te na jednoj dobra. Monitoring kakvoće vode za kupanje gradskih kupališta Bundek i Jarun propisan je Uredbom o kakvoći vode za kupanje (NN, 51/14). Prema Uredbi, vodu za kupanje uzorkuje, ispituje, donosi rezultate ispitivanja i daje stručno mišljenje ovlaštena institucija - Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Na osnovu toga donosi se ocjena kakvoće vode nakon svakog ispitivanja (trenutačna ocjena) i ocjena kakvoće vode na kraju sezone kupanja (godišnja ocjena). Trenutačna ocjena kakvoće vode za kupanje objavljuje  se tijekom sezone kupanja na: informativnim ormarićima gradskih kupališta, internetskoj stranici Ustanove upravljanje sportskim objektima, internetskoj stranici Nastavnog zavoda i na društvenim mrežama Ustanove", pišu iz Upravljanja sportskim objektima Grada Zagreba.Na naš upit kako se voda toliko oporavila u samo dva mjeseca, dobili smo sljedeći odgovor:

"Monitoring kakvoće vode za kupanje jezera Jarun (gradsko kupalište) provodi za to ovlaštena institucija, prema Uredbi o kakvoći vode za kupanje (NN, 51/14). Uredbom su određeni način, dinamika i učestalost uzorkovanja vode za kupanje u sezoni kupanja (od 01.06. do 15.09.).

Jezero Jarun, a time i voda za kupanje tog jezera, podložni su mnogobrojnim utjecajima – onim prirodnim (kiša, erozija, vjetar, sunce, suša) i onim ljudskim. Svi oni utječu na kakvoću jezerske vode, koja se iz tog razloga može mijenjati tijekom godine i varirati između kategorija - izvrsna, dobra, zadovoljavajuća i nezadovoljavajuća (kategorije vode za kupanje navedene Uredbom ).

Uredbom je propisano  nekoliko načina ocjenjivanja kakvoće vode za kupanje;

a)      Tijekom sezone kupanja poslije svakog pojedinačnog uzorkovanja donosi se tzv. trenutna ocjena, koja se odnosi na kakvoću vode za kupanje kakva je bila na dotični datum uzrokovanja;

b)      Na kraju sezone donosi se godišnja ocjena kakvoće vode za kupanje, koja se dobiva temeljem 95-tog i 90-tog percentila – što predstavlja svojevrstan statistički izračun i uključuje sve relevante rezultate uzorkovanja za tu sezonu.

Stoga se moglo dogoditi da kakvoća vode, prema gore spomenutom izračunu, bude ocjenjena nezadovoljavajuće u  okviru godišnje ocjene, ali izvrsna i dobra prema trenutnoj ocjeni".Dakle, po novome, kupanje je na Jarunu, baš kao i na Bundeku, dopušteno i ne predstavlja prijetnju za zdravlje.

Kvaliteta vode sve lošija

Oko vode na Jarunu, ili kako ga Zagrepčani vole nazivati zagrebačkom moru, već godinama traju prijepori o čistoći vode. Gotovo svako proljeće unatrag tri godine pojavi se vijest, potvrđena iz službenih izvora, da je jarunska voda onečišćena, prepuna bakterija i nije mikrobiološki ispravna. Točan uzrok onečišćenja se nagađa. Pretpostavlja se da je problem u kanalizaciji, pticama močvaricama, povećanom broju posjetitelja i kupača, ali točno se ne zna.

Inače, na stranicama Nastavnog zavoda Andrija Štampar mogu se naći i preporuke građanima preventivnoga i edukativnoga karaktera, među kojima stoji i da je dobro tuširati se prije i nakon kupanja u jezerskoj vodi, ne prati voće i povrće u vodi u kojoj se kupamo, paziti da djeca ne gutaju vodu za kupanje, te se preporuča izbjegavanje kupanja nakon obilnih kiša jer je onečišćenje vode iz okoliša zbog slijevanja odljevnih voda u jezero tada najviše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!