Jasna Karačić: Prijave za korupciju u zdravstvu dolaze svaki dan

21.12.2018.

07:44

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Osumnjičeni je imao 22 prijave, jedan zagrebački liječnik 10, slijedi ga drugi s tri, a još je 37 pojedinačnih slučajeva koji su prijavljeni.
Slučaj liječnika iz Splita koji je prijavljen da je primio mito u iznosu od 3000 eura pokrenuo je lavinu reakcija. O tome što je istina, a što laž i jesu li liječnici u Hrvatskoj korumpirani, govorili su prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, i Ada Barić Grgurević, predsjednica HUBOL-a.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović izrazio je žaljenje zbog događaja u njegovoj klinici, no naglasio je da djelatnici u toj ustanovi savjesno rade i obavljaju svoje zadatke. Pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju razriješen je dužnosti, a sam Meštrović, ali i svi djelatnici KBC-a Split zbog odgovornosti koje imaju za svoje pacijente inzistiraju da se tragični incident istraži do kraja.

Moj odnos prema korupciji poznat je svima u bolnici i gradu Splitu i tvrdim da je apsolutno nemoguće da netko donese kutiju keksa na moj odjel, a kamoli nešto drugo, izjavio je Meštrović. Nakon događaja u Splitu Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata pokrenula je anketu kako bi pacijenti mogli prijaviti korupciju. Ideja je bila, kaže, da se prestane generalizirati nego da se točno napiše komu je novac dan jer nije bilo u redu da cijeli odjel ili ustanova gubi autoritet zbog pojedinaca.

- Osumnjičeni jeimao 22 prijave, jedan zagrebački liječnik 10, slijedi ga drugi s 3, a još je 37 pojedinačnih slučajeva koji su prijavljeni. Prijave dolaze svaki dan, u 14 dana dobili smo više od 270 prijava i ako USKOK ne reagira kako bi trebao, to će biti poruka da smo društvo koje je prihvatilo korupciju u zdravstvu - poručila je Jasna Karačić.

Ada Barić Grgurević izjavila je kako je HUBOL bio neugodno iznenađen ovom situacijom jer zadnja stvar koju liječnici žele čuti je da se u bolničkom sustavu događaju ovakve stvari. Protivili su se, kaže, načinu na koji se pravila anketa, smatraju da nije dovoljno transparentan i da je vjerodostojnost tih podataka upitna pa može dovesti do toga da kompromitira jednostavno sve liječnike, što se i zapravo dogodilo.

- Nitko se više ne bori za svoje pacijente, nego mi bolnički liječnici - za njih živimo i za njih radimo, ne volimo kada se događaju ružne stvari i zbog toga se ovaj slučaj treba riješiti, zbog svih nas koji živimo u ovoj zemlji - kazala je Barić Grgurević.

Također je napomenula kako je u zapadnim zemljama EU-a nepojmljivo to da se bolesnik pojavi s vrećicom darova u bolnici, kod nas je to tradicija ili mentalni sklop, da ljudi često imaju potrebu zahvaljivati.

Na pitanje kakve su sve prijave dobili, Jasna Karačić odgovorila je kako su neki bili i vrlo detaljni. Spominje se da postoji praksa kako preko medicinskih tehničara liječnici dolaze do novca, da se rade konzultacije u restoranima izvan bolničke ustanove, da ima slučajevi i nesavjesnog liječenja... Jedna je gospođa opisala da nije trebala čekati za operaciju tek kada je dala novac. Spomenuta su i dva liječnika koji su u politici.

- Ne želimo raditi hajku, sve treba biti istraženo - poručila je Karačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!