'Javne politike moraju pridonijeti kvaliteti obiteljskog i radnog života'

24.05.2023.

13:59

Autor: HRT/D.M./Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Udruga B.a.b.e. organizirala je konferenciju "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života". Država i donositelji odluka trebali bi biti što više uključeni u mijenjanje javnih politika kako bi one odgovarale stvarnim potrebama građana radi što boljeg usklađivanja privatnog i obiteljskog te poslovnog života, istaknuto je na konferenciji.


Država i donositelji odluka trebali bi biti što više uključeni u mijenjanje javnih politika kako bi one odgovarale stvarnim potrebama građana radi što boljeg usklađivanja privatnog i obiteljskog te poslovnog života, istaknuto je u srijedu na konferenciji o javnim politikama.

Balans privatnog i poslovnog


Konferencija je održana u sklopu projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene" kojim se žele osnažiti organizacije civilnog društva kako bi se poboljšao socijalni dijalog te predložile odgovarajuće javne politike prilagođene specifičnostima pojedine regije.

- Partneri na projektu, B.a.B.e i Mreža mladih Hrvatske, provodili su više istraživanja s različitim korisničkim skupinama, a neki od rezultata pokazuju kako je roditeljima bitno da sustav predškolskog odgoja i obrazovanja bude što strukturiraniji kako bi mogli uskladiti svoje poslovne obveze dok su im djeca u vrtiću. S druge strane, poslodavci kažu kako nemaju beneficija i teško im je prekinuti proizvodnju ako neki od roditelja ide na rodiljni dopust jer nemaju sustavnu državnu podršku. istaknuo je Kristijan Orešković iz Mreže mladih.

Poslodavac prilagođen radnom vremenu vrtića, veća naknada za očeve ili...


Kao neke od opipljivih mjera koje se mogu primijeniti, Orešković je naveo primjer iz Danske, gdje poslodavci imaju obvezu prilagoditi radno vrijeme radnika radnom vremenu vrtića tako da nitko ne mora ranije odlaziti s posla. Drugi primjer mogle bi biti veće naknade za očeve koji koriste roditeljske dopuste, to jest da one budu usklađene s njihovom plaćom jer i dalje postoji diskrepancija u plaćama muškaraca i žena, zbog čega mnogo više žena koristi roditeljski dopust, tzv. drugih šest mjeseci.

- Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama poboljšao je situaciju, ali i dalje nije sasvim usklađen s potrebama s terena, dodao je Orešković.

Na konferenciji je istaknuto kako Hrvatska ima ekstenzivan javno-politički okvir za usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, no "nedostaje monitoriranje i evaluiranje implementacije raznih nacionalnih politika, direktiva i strategija".

Mađerić: Promjene polaze od nas samih; Ljubičić: Ravnopravni i u javnom i privatnom životu


Državna tajnica u Ministarstvu rada Margareta Mađerić podsjetila je da su se u Zakon o radu prenijeli europski standardi u vezi s lakšim i kvalitetnijim usklađivanjem profesionalnog i obiteljskog života.

S obzirom na to da je na konferenciji istaknut i dodatan "nevidljiv rad", koji većinom žene obavljaju u kućanstvu i skrbi za obitelj, Mađerić je istaknula da zakonodavni okvir i ravnopravnost moraju zaživjeti u svakom dijelu društva jer suštinske promjene polaze od nas samih, od kuće, te jednakog raspoređivanja svih obveza.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić također je poručila kako ravnopravnost spolova znači da su žene i muškarci ravnopravni u svim područjima javnog, ali i privatnog, obiteljskog života. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!