11:05 / 06.09.2018.

Autor: P.F./HRT/Hina

Javne službe će u štrajk ako Vlada ne počne pregovore o plaći

Branimir Mihalinec, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Branimir Mihalinec, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Foto: - / -

Sindikati najavljuju štrajk ako idući tjedan Vlada ne počne pregovore o osnovici plaće u javnim službama.
Nezadovoljni su sindikati javnih službi. Najavljuju štrajk ako idući tjedan Vlada ne počne pregovore o osnovici plaće u javnim službama.

Napominju da je to obveza koju je Vlada preuzela potpisivanjem temeljnog kolektivnog ugovora.

Predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić pozvala je Vladu da hitno pozove pregovarački odbor na pregovore i pronađe rješenje za popravljanje materijalnog stanja zaposlenih u javnim službama. Podsjetila je kako je Vlada prije donošenja smjernica fiskalne politike za iduću godinu trebala početi pregovore o visini osnovice plaća. Sindikati su na tome inzistirali, no do danas se to nije dogodilo, rekla je.

Sindikati smatraju da se radi o neodgovornoj Vladinoj politici prema zaposlenicima u javnim službama i da su zanemarili činjenicu da su javne službe u izrazito lošoj situaciji te da je stanje alarmantno. Tomu u prilog govore podaci o kroničnom manjku liječnika, medicinskih sestara, odgojitelja, nastavnika prirodoslovnih predmeta i znanstvenika, upozorila je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ustvrdio je da je Vlada ponovno izigrala zaposlene u javnim službama jer su pregovori o osnovici plaće trebali početi još u svibnju.
Predvidjeli smo takav razvoj događaja pa smo održali koordinacije na kojima je izražena visoka spremnost za pritiske i sindikalnu borbu za povećanje osnovice plaća u javnim službama. Poručujemo Vladi da pregovori moraju početi idući tjedan i ako se to ne dogodi, sindikati javnih službi spremni su najaviti štrajk. Očekujemo spremnost Vlade da riješi taj problem koji nije samo problem javnih službi, poručio je Mihalinec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!