Javni poziv za dodjelu 1,25 mlrd. kuna u turizmu - otvoreno e-savjetovanje

11:01 / 11.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Ministarstvo turizma i sporta otvorilo je e-savjetovanje o javnom pozivu za dodjelu nepovratnih sredstava "Jačanje konkurentnosti poduzetnika te poticanje zelene i digitalne tranzicije sektora turizma", vrijednom 1,25 milijardi kuna, priopćeno je u subotu.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je da je cilj poziva što više sredstava usmjeriti poduzetnicima pa je 60 posto ukupnog iznosa predviđenog za turizam u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), odnosno 1,25 milijardi kuna, namijenjeno izravno za ulaganja u privatni sektor.

- Od toga 1,02 milijarde kuna namijenjene su investicijskim projektima visoke dodane vrijednosti, poput objekata za smještaj i pratećih sadržaja kao što su tematski i zabavni parkovi te drugi inovativni sadržaji u turizmu, koji će Hrvatsku uistinu transformirati u cjelogodišnju turističku destinaciju, izjavila je Brnjac.

Objasnila je da će se na javni poziv moći prijaviti svi zainteresirani poduzetnici pod jednakim uvjetima, ali i da će kriterij odabira projekata biti njihova kvaliteta i spremnost za realizaciju, budući da je rok za korištenje sredstava do kraja 2025. godine.

Javni poziv podijeljen je u tri grupe, a već spomenute 1,02 milijarde kuna odnose se na prvu grupu - razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš, učinkovitost resursa te zelenu i digitalnu tranziciju, što podrazumijeva izgradnju, rekonstrukciju, obnovu i/ili opremanje infrastrukture.

Druga je grupa zelena i digitalna tranzicija malih iznajmljivača te njihova transformacija u poduzetnike u turizmu i ugostiteljstvu, što podrazumijeva poticanje poduzetništva u turizmu kroz transformaciju postojećih iznajmljivača u poduzetnike, uz planiranu alokaciju od 50 milijuna kuna.

Treća grupa odnosi se na poticanje aktivnosti umrežavanja u inovacijske klastere i aktivnosti uvođenja inovacija proizvoda i usluga, inovacija procesa i inovacija organizacije poslovanja u poduzećima u djelatnosti turizma i u povezanim djelatnostima u cjelokupnom lancu vrijednosti turizma. Za tu je grupu planirana vrijednost alokacije od 180 milijuna kuna.

Prihvatljivi prijavitelji u okviru javnog poziva, ovisno o pojedinoj grupi, su mikro, mala, srednja i velika poduzeća, postojeći iznajmljivači ili skupina postojećih iznajmljivača te pravni subjekti (mikro, malo, srednje i veliko poduzeće) koji vode inovacijski klaster u lancu vrijednosti turizma, objašnjavaju iz Ministarstva turizma i sporta.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom javnom pozivu otvoreno je do 27. lipnja 2022.

Inače, to je drugi javni poziv za turističku infrastrukturu u okviru NPOO-a.

Prvi je bio 930 milijuna kuna vrijedan javni poziv naziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti", a e-savjetovanje o njemu bilo je otvoreno sredinom svibnja i trajalo je do početka lipnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!