Javni prijevoz nije dovoljno prilagođen osobama s invaliditetom

27.04.2023.

08:51

Autor: Hrvoje Šimunović/HRT/IMS/V.G.

Javni prijevoz nije dovoljno prilagođen osobama s invaliditetom

Javni prijevoz nije dovoljno prilagođen osobama s invaliditetom

Foto: HTV / HRT

Na području Osječko-baranjske županije živi oko 43 tisuće osoba s invaliditetom. Za kvalitetu njihove svakodnevice važno je imati osigurane mogućnosti kretanja, što je bila i tema okrugloga stola o pristupačnom i prilagođenom prijevozu za osobe s invaliditetom. Dio je to 60 tisuća eura vrijednog projekta koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Javni prijevoz na području Osječko-baranjske županije nije dovoljno prilagođen osobama s invaliditetom. U Osijeku prometuje jedno vozilo Gradskoga prijevoza putnika te jedno županijske Udruge paraplegičara i tetraplegičara.

- Puno toga, odlazak u trgovinu, kod doktora ili bilo kakvu slobodnu aktivnost, ja recimo volim pecanje, tako da tu isto puno pomaže, kaže Mario Tovernić, Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije.

Kako u svome mjestu lakše uspostaviti organizirani prijevoz za osobe s invaliditetom, na okruglom su stolu učili i predstavnici jedinica lokalne samouprave.

- Koliko je osoba na samom području svake te jedinice lokalne samouprave za koju se brinemo, koliko je osoba koje bi trebale takav prijevoz, pa da onda vidimo na koji način to možemo pomoći riješiti, kaže Davor Tubanjski, načelnik Antunovca.

Mobilnost za osobe s bilo kojom vrstom hendikepa, poručuju iz Udruge paraplegičara i tetraplegičara, znači i život dostojan čovjeka.

- Osobe s invaliditetom koje u tim mjestima žive su uključenije u život zajednice, imaju veće mogućnosti i od obrazovanja, zapošljavanja, ostanka na radnom mjestu, kaže Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Područni ured Osijek.

- Ako, recimo, lokalna samouprava financira lokalne klubove, kulturno-umjetnička društva, bilo koje druge institucije, zašto ne bi financirala i jednu ovakvu uslugu, pita se Danijel Balažić, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije.

Organizatori okrugloga stola najavili su nastavak projekta. U sljedećoj fazi trebao bi se osigurati novac za kupnju novih vozila za međumjesni prijevoz osoba s invaliditetom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!