Javno cijepljenje državnog vrha

07.01.2021.

11:11

Autor: HRT

default error photo
Uz deset članova Vlade koji nisu preboljeli COVID danas se javno cijepio i predsjednik Republike Zoran Milanović.
Nakon što su se prije dva dana cijepili članovi Nacionalnog stožera, to su danas uoči početka sjednice Vlade učinili i ministri. Njih ukupno desetero koji dosad nisu preboljeli koronavirus.

➡️
Koronavirus - najnovije informacijeOstali članovi Vlade, uključujući i premijera Andreja Plenkovića, danas nisu primili cjepivo, s obzirom na to da su dosad preboljeli Covid-19 i na taj način stekli prirodni imunitet na neko vrijeme. Oni će se najvjerojatnije cijepiti u idućim mjesecima.

Zajednička poruka danas cijepljenih ministara jest da je cjepivo najučinkovitije sredstvo u borbi protiv epidemije koronavirusa te da na taj način štitimo ne samo sebe, nego i druge u našoj blizini.Capak: Veći dio populacije mogli bi procijepiti do početka ljeta

Rješenje epidemije je u tome da se što veći dio populacije cijepi, poručio je  nakon cijepljenja članova Vlade Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- Sada imamo na raspolaganju i to moćno oružje, cjepivo. Na raspolaganju su sada u Europi već dva registrirana cjepiva. Prvo registrirano bilo je Pfizerovo, koje mi već koristimo. I jučer je registrirano Modernino cjepivo, koje smo također naručili u količini od milijun doza, rekao je.

Podsjetimo, Europska komisija (EK) odobrila je u srijedu cjepivo protiv COVID-a američkog proizvođača Moderne. To je nakon Pfizer-BioNTechova cjepiva drugo kojem je Europska agencija za lijekove dala zeleno svjetlo.

- Nadamo se da će do kraja 1. mjeseca biti registrirano i AstraZeneca odnosno Oxfordsko cjepivo, koje smo naručili u najvećim količinama, pa ćemo moći cijepiti i njime i tako tijekom ovog prvog i drugog kvartala 2021. godine procijepiti veći dio hrvatske populacije, dodao je.

Rekao je i kako je za danas u 16.30 zakazana telekonferencija oko tranši isporuke.

- Ono što imamo najavljeno jest da će to biti količina od oko 100 tisuća doza do kraja trećeg mjeseca, rekao je.

Modernino cjepivo ima tu prednost, nastavio je, da se čuva na temperaturi od -20 stupnjeva Celzijevih.

- Sve smo pripremili da možemo to cjepivo uskladištiti i distribuirati. Druga prednost Moderninog cjepiva je da može duže stajati na temperaturi običnog frižidera, rekao je, zaključivši kako je Pfizerovo cjepivo logistički puno zahtjevnije od Moderninog. Rekao je i kako se nada da će to olakšati obiteljskim liječnicima da lakše skladište i dulje koriste cjepivo.

Govorio je i o nuspojavama.

Prije nekoliko dana na konferenciji Stožera rekao je da je prijavljeno 6 nuspojava. U međuvremenu je, otkrio je danas, prijavljeno više nuspojava.

- Šest ih je bilo u trenutku kada su to bile nuspojave prijavljene iz Infektivne klinike. U međuvremenu smo dobili još nekih 20-ak prijava nuspojava. HALMED prikuplja te prijave. Mi ih pažljivo pratimo. Radi se uglavnom o blažim nuspojavama. Koji put se dogodi da pacijent prijavi nešto što ne može imati nikakve veze s cijepljenjem, ali sve te nuspojave se pažljivo prate i evaluiraju, i dat ćemo kompletan izvještaj o tome koliko ima nuspojava i koje su to. U najvećem broju slučajeva se radi o bolu na mjestu uboda, što i Pfizer kao proizvođač cjepiva navodi kao najčešću nuspojavu. Drugi su imali neke blage mučnine, glavobolje, loše osjećanje, neki su imali blagu temperaturu 37,2 i tako dalje. Možemo govoriti da je većina tih nuspojava blage naravi, poručio je.

Rekao je kako se nadaju ovakvim javnim cijepljenjima promijeniti mišljenje onima koji se dvoume oko cijepljenja.Odobrenje koje je jučer dobilo Modernino cjepivo komentirao je danas na sjednici Vlade i premijer Andrej Plenković.

- Hrvatska je naručila milijun doza, prvo cjepivo bi trebalo doći 11. siječnja, oko 4 tisuće komada, do kraja ožujka oko 90 tisuća doza. Dodatno dobro je za nas da je i AstraZeneca podnijela zahtjev Europskoj agenciji za lijekove, taj zahtjev je u proceduri, od njih smo naručili 2,7 milijuna doza, rekao je premijer, dodavši kako bismo od početka proljeća mogli imati znatnu količinu cjepiva.

➡️ "Modernino cjepivo neće se trebati čuvati na tako niskim temperaturama"

➡️ Jonjić: Moderna je RNK stabilizirala bolje jer cjepivo ne zahtijeva tako nisku temperaturu

Javno se pred kamerama na Pantovčaku cijepio i predsjednik Zoran Milanović, a zatim i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj.

Prije cijepljenja Milanović se konzultirao s liječnikom, poručivši kako to svatko treba napraviti.

Uz predsjednika Republike Milanovića, na Pantovčaku se javno pred novinarima cijepio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH  admiral Robert Hranj.U izjavi nakon cijepljenja pozvao je sve hrvatske građane da učine isto, jer je, ističe, to bolje nego razboljeti se od Covida-19.

- Pozivam sve koji žele ali i one koji ne žele i dvoume se, da se cijepe. Cjepivo nije napravljeno napamet, to je vrlo ozbiljan proces potvrđivanja i ono sigurno pomaže, izjavio je Milanović nakon cijepljenja u Uredu predsjednika.

- Mislim da u onom trenutku kada bude veća ponuda od potražnje, odnosno više cjepiva nego onih koji su se voljni cijepiti, tu će biti točka preokreta, dodao je Milanović.U izjavi i odgovarajući na pitanja novinara nakon cijepljenja, rekao je između ostalog da - onaj tko se svjesno pored dostupnog i besplatnog cjepiva odluči ne cijepiti, preuzima odgovornost za svoje zdravlje, a kada se procijepi određeni broj ljudi, sustav će biti i rasterećeniji.

Kaže i kako nije normalno da se netko tko obavlja cijepljenje, odnosno, liječnik, i sam ne cijepi.

Milanović je još jednom pojasnio i svoju raniju izjavu o koronavirusu i karijesu, kazavši kako je samo poručio ljudima da budu oprezni, istaknuvši kako to nema veze s cijepljenjem.

- To da je nešto opasno i koliko je opasno je jedna tvrdnja, a to treba li se cijepiti i to u trenutku kada cjepivo uopće nije bilo na horizontu, su dvije potpuno odvojene stvari, rekao je.

Naglasio je kako je koronavirus globalni izazov koji je posebno bolan onima koji se razbole, umru i onima koji ostanu bez bližnjih.

- To je ozbiljna stvar, ali za najveći broj ljudi nije. Zato život treba nastaviti koliko je moguće normalno, odnositi se prema tome kao prema nečemu što se može izbjeći, pratiti, čemu ima lijeka, sa stajališta društvenog opreza, higijene, a ako se dogodi, dogodi se, izjavio je Milanović i poručio: "Budi oprezan, napravi sve  što možeš  i nemoj se opterećivati da će baš tebe udariti".

Beroš: Dosad je protiv covida-19 cijepljeno više od 20.000 osoba

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na Vladi kako su do danas protiv Covida-19 u Hrvatskoj cijepljene 20.603 osobe, među kojima je 7611 ili 37 posto zdravstvenih djelatnika te 11.569, odnosno 56 posto korisnika domova za starije osobe.

- Uz nastavak pada broja novohospitaliziranih i aktivnih slučajeva vjetar u leđa nam daje i podatak o trendu cijepljenja. Hrvatska je prema broju cijepljenih na 100 stanovnika trenutno peta u EU, odnosno 12. na svijetu po broju cijepljenih u ukupnom stanovništvu, rekao je Beroš na sjednici Vlade i  još jednom pozvao građane na cijepljenje protiv covida-19.

U potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji zaključno sa 6. siječnja aplicirano je 1.928 doza cjepiva, od čega 630 na žurne službe, 783 na civile a ostalo na korisnike domova i zdravstvene djelatnike.

Beroš kaže kako je plan da se u toj županiji cijepljenje proširi dodatno na pripadnike žurnih službi te građane u kolektivnim smještaju. Stoga će određene količine cjepiva biti preusmjerene u to područje iz drugih županiju kako bi se omogućilo cijepljenje 800 osoba tjedno.

Beroš je rekao i da je Hrvatska rezervirala 715.970 inicijalnih  i 284.000 dodatnih doza jučer odobrenog Moderninog cjepiva, koje je logistički praktičnije i manje zahtjevno pa se očekuje lakše cijepljenje na terenu.

- Prva isporuka državama EU počinje 11. siječnja a Hrvatskoj je tijekom siječnja i veljače namijenjeno 52.000 a do kraja ožujka ukupno 90.000 doza cjepiva, rekao je Beroš dodavši i kako su sve bolnice pozvane da prije otpusta bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije u kontaktu s nadležnim centrom za socijalnu skrb provjere imaju li otpuštene osobe osiguran smještaj nakon bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!