Je li "e-Karton" u punoj funkciji?

25.03.2023.

20:29

Autor: Ruža Ištuk/I.B./Dnevnik/HRT

Bolnica

Bolnica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sedam godina nakon probnog rada, elektronički karton uveden je u sve 63 bolnice u Hrvatskoj. Liječnici napokon mogu vidjeti sve podatke o pacijentu bez obzira na to iz kojeg dijela zemlje dolazi. Djelatnicima u hitnoj pomoći koji se susreću s pacijentima u besvjesnom stanju, to je od velike koristi. Je li "e-Karton" u punoj funkciji - istražila je naša ekipa.

Bez nalaza se u bolnicu ne ide. Umjesto papira, klik i najvažnije informacije na jednom mjestu dostupne svim liječnicima.

- Od njegovih kroničnih bolesti, lijekova koje uzima, alergija, cijepljenja, nalaza, kaže prim. dr. sc. Nina Dabelić, onkologinja na KBC-u Sestre milosrdnice.

Ovoj onkologinji kojoj dolaze pacijenti iz svih dijelova zemlje, posao će biti lakši.

- To je po meni najveća prednost ovog sustava jer nam omogućava da dokumentaciju koje je generirana u drugoj zdravstvenoj ustanovi od pojedinog bolesnika imamo dostupnu u originalnom obliku, dodaje.

Liječnici pozdravljaju informatizaciju, no kažu nije sve povezano i ima prostora za nadogradnju i poboljšanje.

- Ono što je loše je što se podaci ažuriraju tek kroz nekakvih 24 sata što će reći da ako je pacijent danas bio na nekavom hitnom pregledu, a vi te podatke trebate odmah, vrlo je mala šansa da ćete ih prije ponoći u tom e-Kartonu moći i vidjeti, rekla je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika dr. Ivana Šmit.

- Ne stižu nam uglavnom otpusna pisma jer većina pacijenata dolazi preko hitnih službi u bolnice i trenutno ne možemo još dobiti ta otpusna pisma, rekla je dr. Vikica Krolo, liječnica opće medicine u Splitu.

Uz to ne spajaju se svi elektroničkim putem i ne unose u sustav podatke koje bi trebali. Iz Ministarstva odgovaraju.

U narednom razdoblju ćemo i nalaze koji su nastali tijekom hitnog prijma, napominjem takav prijem nije napravljen temeljem e-uputnice, i takvi nalazi će u skorijem vremenu biti dostupni u e-Kartonu, rekao je voditelj službe u Upravi za e-zdravstvo Hrvoje Jezidžić.

Riješit će se i dostupnost radioloških slika. Dobra je vijest da uskoro stiže i mobilna aplikacija.

- Gdje će liječnik moći na svom mobilnom uređaju ili na tabletu korištenjem prikladne vjerodajnice, ističe Jezidžić.

- Sve one podatke koje danas može dobiti na zaslonu računala korištenjem plave pametne kartice moći će dobiti na svom mobilnom uređaju, dodaje.

Sve će tako biti još brže i jednostavnije, a sredinom 2024. s ovim elektroničkim sustavom bit će povezane i privatne zdravstvene ustanove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!