Je li Europska unija danas na političkoj prekretnici?

09.05.2023.

08:44

Autor: U mreži prvog/Hrvatski radio/HRT

Je li Europska unija danas na političkoj prekretnici?

Je li Europska unija danas na političkoj prekretnici?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Je li Europska unija danas na političkoj prekretnici i što treba učiniti u budućnosti? Bivši ministar vanjskih poslova Davor Stier smatra da je ruska agresija na Ukrajinu probudila uspavanu Europu, dok bivša ministrica Vesna Pusić misli da Europa mora konsolidirati svoj teritorij integracijom zemalja jugoistočne Europe.


Stier je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekao kako je Europska unija najvažniji uspješni mirovni projekt koji je zamijenio logiku sukoba na europskom kontinentu s logikom suradnje poštivajući nacionalne države, ali ne na način da one su u stalnoj sigurnosnoj konkurenciji, nego u suradnji.

- Ta promjena logike je bila izuzetno bitna za našu nacionalnu emancipaciju. Kad smo imali naše zapadne susjede koji su ušli u tu logiku, koji su bili u tom europskom mirovnom projektu, mi se nismo mogli više, kao nekada u prošlosti, bojati tih nekih hegemonističkih projekata sa zapada i mogli smo ići u realizaciju našeg sna stvaranja Hrvatske države kada se raspala Jugoslavija, kad smo bili žrtva agresije, rekao je Stier.


Gdje je danas Europska unija?


U strateškom kompasu koji je donesen kao strateški dokument prošle godine kaže se da je ruska agresija na Ukrajinu probudila Europsku uniju.

- Ona je očito bila u jednom pomalo postmodernom snu gdje je mislila da ono što je ona uspjela na europskom kontinentu, da se može možda preslikati ili da će možda kroz trgovinsku suradnju s Rusijom, s Kinom moći promovirati i ljudska prava i demokraciju. Vidjelo se da takav način razmišljanja ima svojih ograničenja, odnosno da nije uspjelo i mora se u nekim segmentima vratiti, gdje mora sada jačati  i svoje obrambene kapacitete, gdje mora jačati svoju autonomiju. Ne kontra SAD-u, SAD mora ostati saveznik Europe, Europa nikad nije bila nesvrstana, ona uvijek je bila dio Zapada, ali da mora izgraditi svoju autonomiju. Mislim da ovaj geopolitički moment pokazuje potrebu za tim, ustvrdio je Stier.

'Europa mora konsolidirati svoj teritorij'


Pusić smatra da Europa na dnevnom redu ima dvije teme vezane za proširenje. Jedna je konsolidacija vlastitog teritorija, a druga je potencijalno proširenje.

- Dakle, ja smatram da su recimo Ukrajina, Gruzija projekti proširenja Europske unije. Međutim, šest država takozvanog zapadnog Balkana, dakle naši istočni susjedi, prvi i drugi, je teritorij koji je okružen teritorijem Europske unije. I ako Europska unija želi, a smatram da bi trebala željeti, i po mnogim stvarima to se i pokazuje, igrati jednu globalnu ulogu, onda mora biti u stanju konsolidirati svoj teritorij, poručila je Pusić.

- Ja smatram da je taj teritorij de facto teritorij Europske unije, koji naravno još nije unutra. Sada ono što se postavlja kao pitanje, koji je najefikasniji način konsolidacije tog teritorija, odnosno pretvaranje tih šest država u države koje se kvalificiraju za članstvo u EU-u? Moje mišljenje je da je pogrešno njih gledati kao jednu zemlju, drugim riječima kao jedan te isti projekt i kao da je to sve isto. Nije to sve isto. Različite su situacije u različitim državama. Ne mislim da to znači da neke treba ostaviti van, neke unutra, ali mislim da treba za svaku državu osmisliti najbolji mogući način, dodala je Pusić.

Istaknula je kako Rusija na prostoru Zapadnog Balkana nema teritorijalnih aspiracija nego ga koristi isključivo u svrhu destabilizacije Europske unije.

- Zato smatram da je to europski posao, u kojem bi Hrvatska potencijalno mogla odigrati pozitivnu ulogu, ulogu veću od sebe same, istaknula je Pusić.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!