Je li kod prijema u bolnicu potreban nalaz testa na koronavirus?

18:18 / 22.05.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik 2/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Jasne upute nemaju ni obiteljski liječnici koji su svakodnevno dovedeni u neugodnu situaciju potencijalnog sukoba s pacijentima koji trebaju bolničko liječenje.
Pacijenti koji moraju u bolnicu na liječenje, dijagnostičke pretrage ili operativne zahvate i dalje su u nedoumici moraju li kod prijema u bolnicu imati nalaz testa na koronavirus. Jasne upute nemaju ni obiteljski liječnici koji su svakodnevno dovedeni u neugodnu situaciju potencijalnog sukoba s pacijentima koji trebaju bolničko liječenje. Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju da se upute usuglašavaju i uskoro će se objaviti.

Iako je imala dogovoren pregled, gospođa Mirjana Novačić nije mogla obaviti kontrolu srca, ergometriju i ultrazvuk bez potvrde da je negativna na Covid-19.

- Dva dana prije nazvala me sestra i rekla mi da ako napravim test na Covid tada će me primiti, rekla je.

Za uputnicu je trebala moliti.

- Tu mi je izašla doktorica opće prakse u susret i dala mi na svoju odgovornost, rekla je ako će ju kazniti pošto je srce u pitanju i dala mi je uputnicu, otišla sam u Mirogojsku napravila taj neugodan test. Kada sam došla u bolnicu Merkur na taj zakazani pregled, nitko mi nije pitao da li imam taj nalaz, dodala je.

Iz kliničke bolnice Merkur objašnjavaju.

- Što se tiče uvida u te nalaze, mi ipak imamo sustav gdje mi možemo vidjeti pacijenta koji je obavio tu pretragu. Svi pacijenti koji idu na operacije, gastroskopiju, kolonoskopiju, ercp, dakle, sve te pretrage kojim će pacijent generirati aerosol za te pretrage i dalje tražimo Covid status, rekla je Jadranka Pavičić Šarić, voditeljica Odjela za anesteziju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, KB Merkur.

Različiti su zahtjevi i, da ne rade na svoju ruku, liječnici obiteljske medicine od mjerodavnih hitno traže jasne upute.

- Mi smatramo da ne treba davati uputnicu ako pacijent ide na psihijatrijsko liječenje, na nekakvu pretragu ultrazvuka srca. Za te pretrage se traže testovi na Covid 19, a to nije po uputama HZJZ-a, rekla je Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

A oni, kažu razrađuju, detalje kako bi svima olakšali.

- Mogu najaviti da smo mi pri kraju izrade tih uputa. Jučer smo ih definirali do kraja i dali smo još primjedbe danas do 12 h. Ja ne bi sada govorio o detaljima, ali ću vam reći da smo mi proširili indikacije temeljem kojih liječnici primarne zdravstvene zaštite mogu izdati uputnicu, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Cilj je prije svega da pacijenti što manje nepotrebno šetaju i čekaju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!