21:45 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Je li policija protjerala devetogodišnje dijete?

-

-

Foto: - / -

U istrazi je pravobraniteljica otkrila da policija iregularnim migrantima ne daje zakonsku mogućnost da traže azil u Hrvatskoj te ih tjera u Srbiju.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zatražio je od ravnatelja policije očitovanje o protuzakonitom protjerivanju devetogodišnjeg migranta.

Tu je informaciju dobio iz dopisa koji je pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila DORH-u. Naime, Ured pravobraniteljice proveo je ispitni postupak u kojem su utvrđena kršenja prava migranata.

Početkom prošle godine u napuštenom skladištu u Beogradu Waqar Ahmad ispričao je za HRT što mu se dogodilo kada je preko Srbije ušao u Hrvatsku i stigao u Zagreb. Javio se u policijsku postaju. Molio sam i preklinjao da nam omoguće azil. Policijska službenica pružila mi je papir i rekla potpiši. Rekao sam ne, ne želim napustiti Hrvatsku. Vikala je na mene i rekla potpisali ili ne, deportirat ćemo vas, tvrdi Pakistanac.

Waqar nije jedini. U ispitnom postupku pravobraniteljica Vidović otkrila je da policija iregularnim migrantima ne daje zakonsku mogućnost da traže azil u Hrvatskoj te ih tjera u Srbiju.

Među njima je i slučaj protjerivanja devetogodišnjeg djeteta. Resorni ministar Davor Božinović tražio je očitovanje ravnatelja policije, ali i zamjerio pravobraniteljici. U javni prostor izašlo nešto što nije prije bilo iskomunicirano s ministarstvom unutarnjih poslova, ne znam koji su razlozi i motivi za jedan takav istup, kaže ministar.

Iz Ureda pučke pravobraniteljice odgovaraju da su sve informacije o slučaju dostavili još u lipnju prošle godine.

Je li policija protjerala devetogodišnje dijete te sve ostale nepravilnosti koje je utvrdila pravobraniteljica proučava i državno odvjetništvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!