Je li prodaja Marine Dalmacija nezakonita?

10.02.2020.

13:39

Autor: Melita Šare/V.K./Regionalni dbevnik/HRT

default error photo
Nedavno je objavljeno da je investicijski fond CVC Capital partners sa sjedištem u Luksemburgu preuzeo Marinu Dalmaciju u blizini Zadra te onu u samom gradu na Boriku.
Nedavno je objavljeno da je investicijski fond CVC Capital partners sa sjedištem u Luksemburgu preuzeo Marinu Dalmacija u blizini Zadra te onu u samom gradu na Boriku.

O cijeloj transakciji prodaje nije obaviješteno radničko vijeće, a sama prodaja obavljena je bez savjetovanja s radničkim vijećem tvrtke Marina Dalmacija i njegovim sudjelovanjem, čime je prekršen Zakon o radu Republike Hrvatske, tvrde sindikalisti. Inače, prijašnji vlasnik turski Doguš, prodao je i ostale marine diljem Mediterana, u Crnoj Gori, Grčkoj.

Šuma jarbola. U najvećoj marini na Jadranu, koju je izgradio slavni SAS još potkraj osamdesetih, obnavljaju se gatovi i uređuju brodovi za sezonu. Stotinjak radnika nije ništa znalo, pročitali su u novinama da marinom odsad vedri i oblači netko novi. 

- Iz medija smo saznali da je Marina Dalmacija prodana. Osam je godina bila u vlasništvu Doguš grupe. Dakle, prodana je bez obavještavanja radničkog vijeća, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik TU SSSH Zadar. Prema sindikalistima, naš je Zakon o radu jasan. Radnici svakako trebaju biti informirani mijenja li se vlasnik.

- Sve odluke koje nisu donesene na ovakav način su ništetne, naglašava Vice Fuzul, glavni sindikalni povjerenik. "Na koncu, Hrvatska predsjeda EU-om. Kako se može dogoditi da jedna strana kompanija ne poštuje hrvatske zakone?", pita se Uranija.

Iako prema nekim informacijama otkaza neće biti, mornari u marini žele jamstvo.

- Da, to oni tvrde, ali znamo njihovu ćud. Bez pismenog jamstva. Ljudi se boje neizvjesnosti. Nitko nije siguran i tko zna što su oni dogovorili, govori Fuzul.

Iz Marine Dalmacija odgovor kojim se drukčije tumači Zakon o radu:

- Želimo istaknuti kako je upravo nedavno završen višemjesečni inspekcijski nadzor te nam je Državni inspektorat RH, Područni ured Split (ispostava Zadar) protekli tjedan dostavio zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru poslovanja Marine Dalmacije d.o.o. s predmetom nadzora primjene propisa iz radnih odnosa u posljednje dvije godine. Inspekcija je pokazala da nije bilo kršenja zakona te da je Marina Dalmacija d.o.o. poslovala u skladu sa zadanim regulativama.

- Javno smo ih prozvali i pozvali da sjednu za stol s Radničkim vijećem, s našim sindikatom, da se javno ispričaju i da ubuduće zajamče striktno poštovanje hrvatskih zakona, a posebno Zakona o radu, rekao je Uranija.

U suprotnom sindikalisti najavljuju "paljenje crvene lampice". Za početak - pred Vladom i resornim ministarstvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!