14:22 / 09.06.2021.

Autor: P.F./HRT

Je li uhićenje sudaca put za izručenje Zdravka Mamića?

Zdravko Mamić

Zdravko Mamić

Foto: HRT/Denis Kapetanović / PIXSELL

S najnovijim informacijama o uhićenjima osječkih sudaca ispred tamošnjeg suda u emisiju Studio 4 HRT-a javila se novinarka Melita Homa.

- Ukupno su uhićene četiri osobe. Oko 6 sati ujutro službenici PNUSKOK-a i porezne uprave ušli su u domove osječkih sudaca. Pretraga njihovih stambenih prostora trajala je nekoliko sati, a potom su trojica sudaca Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić. Uhićen je također i osječki poduzetnik Drago Tadić, javila je u emisiji Studio 4 novinarka HRT-a Melita Homa.

- Da bi se sve moglo uhititi suce Državno sudbeno vijeće moralo je jučer donijeti odluku o lišavanju slobode, određivanju pritvora i istražnog zatvora. To je napravljeno i time su stvoreni preduvjeti za njihovo današnje uhićenje.

Zdravko Mamić je, dan nakon što je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, optužio suce za reketarenje i primanje mita. On je o tome govorio još u listopadu prošle godine kada je USKOK-u dao USB memoriju na kojoj je teško optužio osječke suce.

- Što će još biti znat će se u poslijepodnevnim satima jer još nismo uspjeli dobiti izjavu na Županijskom sudu u Osijeku. Suci će biti prevezeni u Zagreb i tamo ispitani.

- Na društvenim mrežama oglasio se i Zdravko Mamić i napisao da pravda dolazi na svoje i nazvao suce "krivosucima". Postavilo se i pitanje pravnih stručnjaka je li ovo zapravo put za izručenje Zdravka Mamića iz BiH u Hrvatsku, izvijestila je Homa.

- Bilo je teško očekivati da DORH neće provesti temeljitu istragu i da neće provjeravati sve navode Zdravka Mamića koje je iznio na račun sudaca. Međutim s druge strane i on je obuhvaćen tim postupkom tako da vrlo vjerojatno da DORH nije mogao odoljeti situaciji u kojoj će njega procesuirati, pokušati ga dobiti u Hrvatsku i onda sve to skupa rješavati ovdje u paketu, sve te njegove navode, sve sumnje koje su se pojavile i sve ono o čemu je on govorio medijima proteklih mjeseci, rekao je za HRT Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik uhićenog suca Darka Krušlina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!