08:01 / 07.05.2019.

Autor: HRT

Je li volontiranje postalo trend?

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Prgić kaže da volontera ima sve više, naprednije zemlje vrednuju volontiranje i to im je pokazatelj koliko je pojedinac samoinicijativan, otvoren zajednicu, povezan s njom i to puno govori o osobnosti svake osobe.
Povelju o volontiranju zaposlenika, prvu u Europi, potpisali su u utorak u sklopu treće Konferencije o volontiranju zaposlenika predstavnici 23 tvrtke i institucije.

Konferencija je okupila više od 150 predstavnika tvrtki, udruga i javnih institucija, a na njoj je predstavljena inicijativa Povelje o volontiranju zaposlenika koju su potpisala 23 poslodavca, razne privatne i javne tvrtke te javne institucije, izvijestili su iz Volonterskog centra Zagreb (VCZ).

Inicijativa kojom se potiče sustavni pristup i aktivnije promicanje volontiranja, prva je takve vrste u Europi, a pokrenule su je VCZ, Hrvatski centar za razvoj volonterstva i Mreža za razvoj korporativnog volontiranja.

Direktorica VCZ Jela Prgić-Znika je istaknula kako je to veliki korak za razvoj volontiranja u organizacijama u Hrvatskoj. Povelju su potpisale razne organizacije, velike tvrtke koje godinama već provode volontiranje, ali i druge tvrtke i institucije raznih veličina koje su tek na početku ili žele započeti s volontiranjem.

Iz VCZ-a najavljuju kako će se od 22. do 25. svibnja održati manifestacija "Hrvatska volontira" pa je u sklopu konferencije i sajma volontiranja 20-ak udruga tvrtkama predstavilo svoje aktivnosti u koje se mogu uključiti.

Uoči otvorenja konferencije, u Dobro jutro, Hrvatska gostovale su Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb i Iva Turčin, koordinator volonterskih aktivnosti, A1 Hrvatska.

Prgić
je rekla da je riječ o jednom fenomenu u Hrvatskoj koji proteklih godina izrazito raste - sve više tvrtki prepoznaje važnost volontiranja općenito za društvo i odlučile su promovirati volontiranje unutar svojih tvrtki. Neke tvrtke zaposlenicima omogućuju čak da umjesto na posao, nekoliko dana odu raditi na neke društvenokorisne projekte. Pojasnila je da firme tu praksu uvode same, to je politika firme, a u posljednje vrijeme ima sve više takvih tvrtki.

Turčin kaže da je to zapravo jedna od pogodnosti za zaposlenike, volontiranje su uveli prije 5 godina i pokrenuli program koji su ponudili zaposlenicima - da jedan plaćeni radni dan provedu volontirajući. Njihovi zaposlenici uglavnom se bave "stručnim volontiranjem" - svoje znanje daju udrugama i građanima. Za primjer je navela informatičko opismenjavanje starijih osoba, te sigurnije korištenje interneta kod djece.

Govorila je o suradnji A1 Hrvatska s Volonterskim centrom koji im ponudi aktivnosti i potrebe za volonterima ili si zaposlenici nađu nešto što je njima važno.

Prgić kaže da volontera ima sve više, naprednije zemlje vrednuju volontiranje i to im je pokazatelj koliko je pojedinac samoinicijativan, otvoren zajednicu, povezan s njom i to puno govori o osobnosti svake osobe. Dodala je da u Hrvatskoj sve više poslodavaca to prepoznaje, najviše mladih volontira, iako dolazi i sve više starijih.

Turčin je rekla da istraživanja pokazuju da se starije osobe uključuju u volontiranje pred mirovinu - smatraju da je to jedna od aktivnosti kojom se mogu aktivnije baviti u mirovini.

Prgić je rekla da kada su počinjali s korporativnim volontiranjem, malo korporacija se time bavila, sada se time bavi više od stotinjak tvrtki.

Turčin je govorila o crowdfounding kampanji koju A1 provodi - na jednom mjestu povezuju pojedince koji žele pomoći s onima kojima je pomoć potrebna, trenutno je aktivno 40-ak udruga. Pojasnila je kako platforma funkcionira - pojedinac pokreće akciju za udrugu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!