12:53 / 13.04.2019.

Autor: Zoran Kukilo/E.L.S./HRT

Je li zamućena voda u Splitu zdravstveno ispravna?

-

-

Foto: - / -

Iako mjerodavni uvijek poručuju kako je zamućena ispravna za piće, te preporučuju preventivno prokuhavanje za bolesnike, djecu i starije, mnogi su Splićani zabrinuti zbog kakvoće vode.
Voda iz splitskog vodovoda je, po tko zna koji put, bila zamućena. Iako mjerodavni uvijek poručuju kako je zamućena ispravna za piće, te preporučuju preventivno prokuhavanje za bolesnike, djecu i starije, mnogi su Splićani zabrinuti zbog kakvoće vode. Negoduju jer ju često moraju kupovati. Kronični problem sa zamućenom vodom riješit će ugradnjom pročistača, no za to treba pričekati barem dvije godine.

Mnogi Splićani ne vjeruju službenim tvrdnjama kako je zamućena voda ispravna za piće, te da je prokuhavanje samo preventivna preporuka za djecu, bolesne i starije osobe. Tijekom kritičnih dana većina ipak po vodu za piće ide ili u trgovine ili na cesterne koje kruže Splitom, Solinom, Kaštelima i Trogirom.

Građani su skeptični i prema stalnim porukama iz Vodovoda kako je uvijek bilo sličnih zamućenja, no sad se zbog strožih europskih pravila mora upozoravati javnost.

Teze o nedopuštenim  kemikalijama u vodi oštro odbacuje ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin. Građanima poručuje kako ne moraju strahovati jer je voda s izvora Jadra kvalitetna.

- Prema europskim smjernicama razina pesticida koja je u vodi i metala u našoj vodi je ispod tih razina, jako, jako nisko, isto tako i mikrobiološki parametri su vrlo nisko, odnosno voda je zdravstveno ispravna - tvrdi.

Ravnateljica Karin kaže kako je sličnih zamućenja vode bilo oduvijek, te da se ne može govoriti o pogoršanju kakvoće vode iz Jadra posljednjih godina.

- Ni slučajno to ne možemo reći, situacija je ista kao i prije, samo što se sada kažem već iznad 5 internacionalnih jedinica kad dođe zamućenje mi obavještavamo javnost - objašnjava Karin.

Jedino rješenje problema ugradnja je pročistača. Radi se Studija izvodivosti i idejno rješenje. Instalirana su dva pilot uređaja čiji će rezultati pomoći da se odabere što bolje tehnološko rješenje budućeg pročistača.

Riječ je o skupom projektu čija će cijena sigurno biti veća od stotinu milijuna kuna. Pročistač će biti smješten u velikom objektu koji će se izgraditi uz crpilište vode na izvoru Jadra. Uz vlastita sredstva splitskog Vododovoda, projekt će financirati i Hrvatske vode i županija, a želja je da se dio novca dobije i iz europskih fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!