19:14 / 23.03.2019.

Autor: Senka Vidaković/HRT

Je li životna trenerica Ana Bučević nadriliječnica?

-

-

Foto: - / -

Doktor Vukušić ističe da motivacijska govornica Ana Bučević u svojim javnim nastupima, među ostalim, savjetuje oboljelima od depresije da ne uzimaju lijekove.
Ministarstvo zdravstva najavilo je da će kazneno prijaviti poznatu tzv. životnu trenericu Anu Bučević iz Splita zbog nadriliječništva. To je učinilo nakon što je psihijatar Herman Vukušić Ministarstvu uputio pismo u kojem oštro proziva Bučević zbog savjeta koje daje svojim klijentima. Ona optužbe odbacuje.

Doktor Vukušić ističe da motivacijska govornica Ana Bučević u svojim javnim nastupima, među ostalim, savjetuje oboljelima od depresije da ne uzimaju lijekove.

- Ono o čemu govori gospođa Bučević to je negiranje depresije kao bolesti, uzimanja terapija adekvatnih medicinskih pristupa; zamijeniti taj sustav s nečim što se zove vortex ili energetska vibracija što je meni jako teško uopće prispodobiti, a kamoli objasniti po meni je zločin protiv ljudske dobrobiti - kaže Vukušić.

- Temelji naše liječničke zakletve koji su stari nekoliko tisuća godina gdje piše da liječnik sam ne smije raditi nešto za što nije educiran a kamoli netko tko propovijeda nauk da si u vortexu odnosno određenom energetskom homeostazi zdrav i da ne moraš uzimati lijekove - nastavlja.

- Nadriliječništvo je nešto što je uvijek postojalo. Mi u Hrvatskoj u zadnje tri godine u Ministarstvu smo pokrenuli tri procese. Pokrenut ćemo i za ovo. Naša inspekcija ministarstva zdravstva prosliejdit ćemo prema MUP-u kako bi se to procesuiralo - ističe ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Iako danas nije odgovarala na naše pozive i upite, Ana Bučević javnosti se obratila priopćenjem na svojoj facebook-stranici.

- Nikada mi ne bi palo napamet da bilo koga 'odvlačim' od propisane liječničke terapije jer, kako sam rekla, smatram da upravo vjera u liječnika i propisanu terapiju bolesniku maksimalno pomaže pri izlječenju. Nadrilječnik bi bila osoba koja tvrdi da poznaje metode liječenja i da ih uspješno primjenjuje na pacijentu, a to je apsolutno suprotno od onoga što ja radim - kaže se u priopćenju.

Bivši ministar zdravstva Siniša Varga pozdravlja svaku inicijativu za uvođenje reda u sustavu, a sve kako bi se spriječilo bilo čije djelovanje koje može naštetiti ljudskom zdravlju.

- To je nešto što apsolutno mora biti kontunirano nad hravstkim zdravstvenim sustavom i vrlo dobro definirati gdje je granica između osobne pomoći i davanja savjeta koje ne štete zdravlju od onih koji mogu naštetiti nečijem zdravlju - poručuje.

Iz Hrvatske liječničke komore poručuju da je hrvatskim zakonima jasno propisano tko se može baviti liječenjem.

- Sukladno našim propisima time se bave liječnici uz naravno druge zdravstvene profesije. Hrvatska liječnička komora snažno se zalaže za poštivanje Hrvatskih zakona, a isti ti zakoni kažu da je nadrliječništvo kazneno djelo i da se time ugrožava sigurnost naših građana - kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Savjetnici novoga doba imaju puno sljedbenika. Tako Ana Bučević samo na Facebooku ima više od 170 tisuća pratitelja. No građani su ipak svjesni da treba biti oprezan.

Je li Ana Bučević prekršila zakon, pokazat će postupak koji je pokrenulo Ministarstvo zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!