Jeckov i Lukačić upozorile na užasavajuću statistiku o nasilju nad ženama

27.11.2018.

12:03

Autor: HRT

default error photo
Lukačić je upozorila je da je unatoč dobrom zakonodavnom okviru tijekom zadnjih pet godina ubijena 91 žena, a posebno je teško ženama s invaliditetom.
U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov poručila je kako je hrvatska statistika užasavajuća, brutalna i opominjajuća, a HDZ-ova Ljubica Lukačić upozorila je da je unatoč dobrom zakonodavnom okviru tijekom zadnjih pet godina ubijena 91 žena, a posebno je teško ženama s invaliditetom.

"Sedam žena u 2018., kao i 20 ubijenih žena u 2017., kao i 11.506 osoba koje je policija prijavila zbog prekršajnog djela nasilja u obitelji u 2017. nastradalo je, jer nemamo dovoljno sigurnih kuća, kvalificiranih djelatnika za tretman žrtava, dovoljno brzo pravosuđe, nizak je broj bezuvjetno osuđenih nasilnika", rekla je Jeckov u stanci na početku saborskog zasjedanja.

S druge strane, dodala je, imamo zagonetno nepoznat broj neprijavljenih slučajeva nasilja, blage kazne koje ne odvraćaju počinitelja od nasilja, trend tranzicije nasilja iz područja kaznenog u područje prekršajnog prava, visok stupanj recidivista.

"Najopasnije je što u društvu imamo slučajeve međugeneracijskog prijenosa nasilničkog ponašanja, koje se kao u epskoj pjesmi prenosi s koljena na koljeno, ustvrdila je Jeckov.

Lukačić: Trostruko više diskriminirane žene s invaliditetom

"Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir po tom pitanju, no i unatoč tome u zadnjih pet godina ubijena je 91 žena. To je 47 posto od ukupnog broja ubojstava u RH", istaknula je Lukačić.

Podsjetila je kako je 23. studenoga Ured za ravnopravnost spolova izdao Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja kojeg je Vlada donijela, te istaknula kako Vlada čini sve da bi nasilja nad ženama i nasilja u obitelji bilo što manje.

"Od svih žena, trostruko više su diskriminirane i toliko je veće nasilje nad ženama s invaliditetom", upozorila je Lukačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!