14:29 / 27.08.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Jeckov: Sramotan plakat kojim se Srbe poziva da se izjasne kao Hrvati

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov izjavila je da je plakat na kojemu se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve sramotan te da ima samo jedan cilj zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice uoči popisa stanovništva.

- U Rijeci je osvanuo jumbo plakat nepostojeće i neregistrirane udruge kojim se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate fantomske Hrvatske pravoslavne crkve. Ovo je jedan od načina zastrašivanja i pritisaka na ionako osjetljivu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, tipičan pokušaj asimilacije, rekla je Jeckov.

Podsjetila je kako ideja da svi Srbi budu Hrvati, makar i pravoslavni, nije originalna i nova jer je postojala za vrijeme NDH, kada je Hrvatska pravoslavna crkva jedino djelovala.

Njezina pojava sada neposredno pred popis stanovništva i ima za cilj zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice, jer je većina manjinskih prava određena upravo brojem pripadnika. Stoga je jasno da postoje oni koji žele da Srba i pripadnika Srpske pravoslavne crkve bude što manje, kaže Jeckov.

Na jumbo plakatu postavljenom u kvartu Mlaka u Rijeci ispod naslova "Popis stanovništva 2021." stoje tri navoda - Hrvat, pravoslavac, Hrvatska pravoslavna crkva, koja su u kvadratićima ispred njih označeni kvačicom. S desne strane piše "Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja."

Jeckov je najavila da će zatražiti utvrđivanje tko je platio taj plakat, s obzirom da je riječ o neregistriranoj i nepostojećoj udruzi koje nema ni u registru udruga niti u registru neprofitnih organizacija.

- Radi se o marginalnim grupama s malignim temeljima. Našu kampanju bazirat ćemo na različitosti i slobodnom identitetskom izjašnjavanju svih koji su drugačiji, druge nacionalnosti i vjeroispovijesti u odnosu na većinsko stanovništvo, poručila je.

Dodala je kako na internetskoj stranici neregistrirane Hrvatske pravoslavne crkve stoji da će biti postavljeno 80 ovakvih plakata, a Rijeka je prva.

- Sigurna sam da će ovakvo i slično plakatiranje biti i u drugim gradovima, posebno tamo gdje ima značajan broj Srba, kaže Jeckov.

Predsjednik riječke Gradske organizacije SDSS-a Mile Opačić izjavio je kako je gradonačelnika obavijestio da je plakat postavljen na mjestu koje iznajmljuje Grad Rijeka, te da treba istražiti tko ima pravo postaviti takav plakat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!