13:34 / 23.01.2020.

Autor: Eli Lazarova Sladić, Iva bruči/Odjel Web i multiedija/HRT

Jedan čovjek, jedan očaj i mnogo neispunjenih predizbornih obećanja

-

-

Foto: - / -

Ruksak i kilometri puta, to je sve sto Ivo ima kao oružje u borbi za "djecu Neretve". Ne zna još kako, ali zna da će njegov hod od 450 kilometara natjerati političare da ispune svoja obećanja.
Kako je i obećao prije godinu dana, Ivo Matičević, čelnik građanske inicijative Sinovi i kćeri Neretve, krenuo je iz Metkovića u Zagreb pješke.

Usprkos mnogobrojnim obećanjima, od tragične smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića zbog komplikacija nastalih upalom pluća, u Neretvanskoj dolini, pravih promjena u sustavu zdravstvene skrbi - nema.

Napravili su, kaže, malo kozmetičkih dodataka, zamazali oči javnosti i okrenuli leđa stanovnicima, koji se osjećaju ugroženima i žive u strahu.

Dogovorena gradnja dnevne bolnice u Metkoviću
Sinovi i kćeri Neretve u subotu blokiraju cestu prema Dubrovniku
Prosvjed "Sinova i kćeri Neretve" nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom
Nezadovoljni pacijenti u Metkoviću - idu u nove prosvjede
Metkovci traže gradnju veće bolnice

Otvoreno: Treba li reorganizirati sustav hitne medicinske pomoći?

Ruksak i kilometri puta, to je sve što Ivo ima kao oružje u borbi za "djecu Neretve". Ne zna još kako, ali zna da će njegov hod od 450 kilometara natjerati političare da ispune predizborna obećanja.

Gdje je obećana bolnica, pita Ivo, dok se prisjeća svih slučajeva u kojima se hitna pomoć u njegovu kraju čekala gotovo uzaludno.

Naravno da je Gabrijelova smrt u Metkoviću bila okidač svega i da se tamo prelila čaša, kaže Ivo, ali tvrdi da je puno prijatelja izgubio koji su iskrvarili na Hitnoj čekajući helikopter. - Kad te zove sin od oca kojega je ujela zmija a nema zmijskog otrova dolje, jednostavno ti proizvede stres. Kad te zovu tisuće ljudi - zatvorena Hitna, ovaj ima problema s djetetom, nemamo pedijatara, jednostavno je previše - kaže i naglašava kako mu je posebno teško postalo kada je postao čelnik inicijative. Sav se taj stres prelio u njega i jednostavno je morao nešto učiniti pa je ostavio svoj posao i krenuo na put. Kao što je i obećao.

Krenuo je 14. siječnja, mi smo ga sreli između Gračaca i Udbine, otprilike na pola puta. Ne broji dane, nema GPS-ove, ni karte. Rado razgovara s ljudima, sluša o njihovim problemima u uživa u novim poznanstvima. Podrška mu ne nedostaje.

- Poslat ćemo jednu jaku poruku. Netko će to okarakterizirati politički, netko neće, a ja ne želim kalkulirati i ničiju sudbinu staviti u pregovore. Stižem u Zagreb i nemojte da se vraćam opet za isti problem - poručuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!