17:01 / 22.03.2019.

Autor: I.H./HRT

"Jedan udarac rukom ili šamar je nasilje"

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Protokol naglasak stavlja na rano detektiranje nasilja i bolju međuresornu suradnju, a trebala bi i jačati potpora žrtvama da prijavljuju nasilje - te kako poručuje resorna ministrica - vjera u sustav.
U e-savjetovanje je pušten Prijedlog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a donijelo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u procesu usklađivanja s Istanbulskom konvencijom.

Protokol naglasak stavlja na rano detektiranje nasilja i bolju međuresornu suradnju, a trebala bi i jačati potpora žrtvama da prijavljuju nasilje - te kako poručuje resorna ministrica - vjera u sustav. Senzibilizacija cijele javnosti o netoleranciji prema svim oblicima nasilja je iznimno važna. Ne bi se smjelo čekati da se nasilje dogodi - već je nužno reagirati kod bilo kakve sumnje na mogućnost nasilja.O postupanju u slučaju nasilja u obitelji, ranom prepoznavanju rizika, ali i sudskoj praksi u Temi dana su govorili predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade Lana Peto Kujundžić i profesor Dean Ajduković s katedre za socijalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ajduković smatra da raste prepoznavanje nasilja u društvu, no raste nedovoljno brzo što posebice osjećaju žrtve koje trpe nasilje. Dodao je da naše društvo postaje puno svjesnije problema, čestine ali i rješenja problema.

Kazao je da je ovaj protokol jedan važan alat za uspješniju borbu protiv nasilja, ali smatra da se ne trebamo zavaravati - posljednji protokol je donesen prije 14 godina, bio je odraz tadašnjeg vremena i unaprijeđen je - unosi nove elemente koji prije nisu postojali.

- Uvijek je pitanje hoće li svi koji su spomenuti uistinu provoditi to kako je predviđeno. To pak ovisi o dvije stvari - spremnosti da razumije zašto je jako važno umrežavanje, te hoće li biti političke volje da se osiguraju sredstva da se to unaprijedi, dodao je.

Peto Kujundžić je kazala da ovaj novi protokol propisuje ono što imamo u zakonskim tekstovima i što imamo podzakonskim tekstovima i svaki instituti ili organizacija su trebali znati što bi trebali raditi. Dodaje da protokol ne radi onaj dio koji bi trebao - iskorak gdje smo sa specijalizacijama, edukacijama.

Smatra da nam nedostaju javne kampanje, ne govorimo dovoljno o tome s pozicije političara ili javnih osoba.

- Naši građani moraju shvatiti da je jedan udarac rukom ili šamar - nasilje, dodala je.  
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!