Uhićenog načelnika Čeminca tereti se za dva kaznena djela

21.04.2022.

12:15

Autor: Dnevnik1/HRT/Hina

Uhićeni Zlatko Pinjuh i sinovi

Uhićeni Zlatko Pinjuh i sinovi

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Uhićenog načelnika baranjske općine Čeminac Zlatka Pinjuha USKOK tereti za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te sprečavanja dokazivanja, doznaje se tijekom kriminalističkog istraživanja. USKOK i Ravnateljstvo policije prethodno su izvijestili da su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji nad više osoba, među kojima je i načelnik jedne općine, zbog sumnje u koruptivna kaznena djela te kaznena djela protiv pravosuđa.

Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša rekao je Hini kako je njegov klijent Zlatko Pinjuh u statusu uhićenika i osumnjičenika za kaznena djela zluporabe položaja i ovlasti te sprečavanja dokazivanja. Ističe kako bi njegov klijent tijekom dana trebao biti ispitan u prostorijama PNUSKOK-a.

Neslužbeno se doznaje da je istragom obuhvaćeno pet osoba, među kojima su Pinjuhovi sinovi Marko i Ivan, ravnateljica lokalnog dječjeg vrtića i osoba zadužena za vođenje knjigovodstva općine Čeminac.

Oporbeni vijećnik u Općinskom vijeću Čeminca Matko Perković, koji je protiv Pinjuha podnio nekoliko kaznenih prijava, rekao je Hini kako godinama upozorava na sumnjive načelnikove poteze, poput subvencioniranja stambenih kredita općinskim sredstvima, izdavanja nezakonitih rješenja o komunalnim naknadama i ovršnih rješenja, na temelju kojih su poljoprivrednici i građani plaćali goleme iznose te zapošljavanja mimo propisanih kriterija.

Stoga smatra da Pinjuh svojim djelovanjem nije nanio štetu samo općinskom proračunu nego i gospodarstvenicima i građanima.

USKOK je 2019. godine ušao u prostorije općine, ali ga tada nisu pritvorili, već su ga ostavili na slobodi, pa očekujem da ga pravosuđe ne pusti na slobodu kao načelnika općine, već da podnese ostavku jer bi to značilo da više ne može činiti kaznena djela na štetu općinskog proračuna i mještana, rekao je Perković.

USKOK je u siječnju 2021. pred osječkim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv načelnika Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još tri osobe, zbog sumnji da su počinivši više kaznenih djela, među kojima je i subvencioniranje stambenih kredita općinskim sredstvima, proračun općine oštetili za više od 231 tisuću kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!