20:42 / 24.11.2020.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Jedinstven medicinski pothvat u Zagrebu pratilo 800 sudionika iz 40 zemalja

-

-

Foto: - / -

Uživo iz Zagreba, iz klinike Svjetlost, više od 800 sudionika iz 40 zemalja Europe, Bliskog istoka i Afrike pratilo je jedinstven medicinski pothvat.
Uživo iz Zagreba, iz klinike Svjetlost, više od 800 sudionika iz 40 zemalja Europe, Bliskog istoka i Afrike pratilo je jedinstven medicinski pothvat. Pet naših liječnika izvelo je šest oftalmoloških operacija, primjenjujući najsuvremeniju svjetsku tehnologiju.

- Odlučio sam se na operaciju da više ne nosim naočale. Radim u Hrvatskoj i znam da je Hrvatska najbolja za tu operaciju, govori pacijent Angelo Cordella.

Posao olakšava laser.

- On u sebi sadrži specijalni skener koji, nakon što pacijenta pozicioniramo, skenira pacijentovo oko i dobije 3D mapu cijelog oka. Zatim mi kao liječnici biramo svaki korak koji će se dogoditi na ekranu i pritišćemo papučicu i laser sve to napravi unutar dvije, dvije i pol minute, ističe Ivan Gabrić, dr. med., specijalizant oftalmologije.

Najmodernijom 3D tehnikom ugrađena je leća i zatvorena rupica u stražnjem dijelu oka.

- Stavljamo ove 3D naočale kao u onom filmu Shark ako se sjećate i zapravo gledamo u ekran i ovako operiramo i ulazimo u oko 3D kao da smo ušli u špilju, kao da smo ušli u pećinu. To je nevjerojatna tehnologija koja nam omogućava da promatramo detalje, kaže prof.dr.sc. Ratimir Lazić, specijalist oftalmolog, retinolog.

Za detaljno skidanje dioptrije koristili su se najbrži laseri na tržištu.

- On svojom brzinom danas skida 1 dioptriju za jednu i pol sekundu, u usporedbi s laserima od prije deset godina koji su to radili između četiri i šest sekundi, kaže dr.sc. Maja Bohač, specijalistica oftalmologije.

A ovo je jedan od tri lasera na svijetu. Budućnost očne kirurgije.

- Pacijenti ne moraju spavati prvi dan, ne moraju držati oči zatvorene, smiju trljati oči, smiju se sutra baviti sportom jer se sve radi u zatvorenom sustavu ali bez boli, dodaje Bohač.

U dva sata izvedeno je šest operacija.

- Izabrati vas da vi iz male zemlje budete i da prenosite u 40 zemalja Europe, Blikog Istoka i sjeverne Afrike to je veliki uspjeh. To ne možete kupiti nikakvim novcem nego morate biti izvrsni u rezultatima koje postižete, kaže prof.dr.sc. Nikica Gabrić, ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Što znaju i mogu naši liječnici uživo je pratilo više od 800 sudionika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!