14:05 / 13.08.2020.

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Jedinstvena demografska politika Sl. Broda

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grad privlači mlade obitelji mnogim pogodnostima, od prostora za izgradnju kuća do dodjeljivanja stanova po povoljnim uvjetima.
Slavonski Brod grad je okrenut mladima i privlači mlade obitelji mnogim pogodnostima, od prostora za izgradnju kuća do dodjeljivanja stanova po povoljnim uvjetima. Jedinstvena je to demografska politika u kojoj mladi ne moraju dizati stambene kredite.

Grad je već financirao izgradnju dviju zgrada sa po 6 stanova koje potom iznajmljuju mladima i mladim obiteljima po licitiranoj cijeni. 12 obitelji koje su već uselile, gradu mjesečno plaćaju od 1000 do 1850 kuna.

- Puno nam pomaže zato što je znatno jefinije od mekih drugih opcija. Nakon 10 godina otkupimo stan, i ove sve stanarine i sve što plaćamo nisu uzaludne. Vjerojatno još dugo vremena ne bismo imali priliku uzeti nešto svoje, a Grad puno pomaže, kažu korisnici stana Benjamin i Andrea Brechelmacher

- Radi se o najmu stanova. Pet godina plus pet godina. Nakon toga postoji mogućnost da te mlade obitelji otkupe te stanove i tada im se odbija ovaj najam koji su plaćali kroz 10 godina. Mislim da kao grad jedini to provodimo u RH, kazao je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Slavonski Brod ima na raspolaganju još nekoliko zemljišta koje ustupljuje za izgradnju kuća, a uskoro počinje izgradnja dviju zgrada s još 10 stanova. Bit će trosobni s 62,5 m2. Vrijednost radova je 5,75 milijuna kuna, a stanovi će biti useljivi za 10 mjeseci, najavljuje Duspara.

Cijeli posao povjeren je domaćoj tvrtki koja je već surađivala s gradom. Poduzetnik Tomislav Mijatović obećava - sve će biti obavljeno u roku. U naselju Marka Majstorovića u kojemu se nalaze stanovi i zemljišta za kuće, inače već postoji i škola, a otvorena su i dva nova dječja vrtića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!