19:09 / 19.12.2019.

Autor: Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT

Jedinstveni kalendar naručivanja od 1. svibnja

-

-

Foto: - / -

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje predstavio je Jedinstveni kalendar naručivanja na bolničke pretrage koji je uveden ovoga tjedna.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje predstavio je Jedinstveni kalendar naručivanja na bolničke pretrage koji je uveden ovoga tjedna. Trebao bi smanjiti liste čekanja za devet najčešćih medicinskih postupaka. U projekt je dosad uključeno 40 od 64 bolnice. Ostale će biti povezane do svibnja.

Lucian Vukelić
, ravnatelj HZZO-a, kazao je da je 40 od 64 bolnice u Hrvatskoj umreženo i postavljeno na sustav jedinstvenog kalendara naručivanja.

- Od prije tri dana ne postoji više mogućnost uzeti uputnicu i otići u šest bolnica i nekome oduzeti pet mjesta za dotičnu pretragu, kazao je Vukelić.

Naglašava da je zbog pacijenata koji se naručuju na isti pregled u više ustanova, u svega tri dana od uvođenja novog kalendara - obrisano 1088 narudžbi za preglede. No to neće riješiti sve probleme. Potrebno je i razabrati hitnost pregleda, zbog čega su uvedena tri stupnja - takozvani crveni, žuti i zeleni.

Zvonimir Sučić, radiolog iz KB-a "Sveti duh", kazao je da ljudi s traumom bilo koje vrste neće čekati.

- Pacijentima kojima se vrti u glavi, boli ga glava ili nešto drugo – mogu čekati i do mjesec dana. U trećem stupnju su oni koji trebaju kontrolu, a to se može čekati i godinu dana, dodao je. To bi trebali odrediti obiteljski liječnici, a oni to ipak ne smatraju najsretnijim rješenjem.

- Ako će se napraviti sistem da pacijent dobije narudžbu, odnosno potrebnu pretragu i onda trči u ambulantu kod nas da ga mi naručujemo, mi ćemo izgubit jako puno vremena i pacijenta ćemo šetati po sustavu. I ono što je najvažnije puno se nije promijenilo jer nisu umrežene sve bolnice, kazala je Vjekovslava Šakić, liječnica obiteljske medicine.

No plan je da sve bolnice budu umrežene na Jedinstveni kalendar naručivanja do 1. svibnja iduće godine. A liječnici se nadaju da će do tada, barem dio pacijenata koje nalazi čekaju i više nego što su oni čekali na pregled, ipak po njih doći.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!