Jedinstveno sučelje i digitalizacija u pomorskom prometu

17.01.2018.

13:55

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Predstavljeni su projekti kojima će se u sljedeće tri godine digitalizirati sve ključne javne usluge u pomorskom prometu s ciljem da se administrativno rasterete svi sudionici.
U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predstavljeni su projekti kojima će se u sljedeće tri godine digitalizirati sve ključne javne usluge u pomorskom prometu s ciljem da se administrativno rasterete svi sudionici tog prometa. Cilj je tih projekata administrativno rasterećenje u logističkom lancu prijevoza tereta u lukama te učinkovitije praćenje podataka o broju putnika, broju isplovljavanja brodara i sl.

Na konferenciji je predstavljena druga faza razvoja projekta Cimis, kroz koje se elektronički evidentira dolazak i odlazak brodova te razmjena podataka o brodovima, teretu i putnicima. "U sljedećoj fazi razvoja, kroz razvoj novog servisa Cimisnet, integrirat ćemo se i s carinskim službama, policijom, zdravstvenim službama i sl. na način da kroz jedinstveno sučelje obavljamo čitav taj postupak na efikasniji i brži način", kazala je državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac.

S projektom uspostave jedinstvenog nacionalnog lučkog informacijskog sustava, za čiju je provedbu osigurano nepovratnih 12 milijuna kuna iz fondova EU-a, zajedničkom će se suradnjom resornog ministarstva, Carinske uprave, lučkih uprava Rijeka i Ploče uspostaviti jedinstvena informacijska platforma za razmjenu i obradu podataka. Državna tajnica rekla je da se razvija i efikasan sustav e-pomorac s namjerom da hrvatski pomorci sve administrativne postupke mogu obaviti  preko informatičkog sučelja, bez susreta s pomorskim vlastima kada to nije prijeko potrebno. "Sljedeća faza sustava e-pomorac je da se sve prijave vezane uz mirovinsko i zdravstveno osiguranje te porezna pitanja mogu obavljati preko jedinstvenog sučelja, što će ljudima dodatno uštedjeti vrijeme", kazala je.

Za Markovčić Kostelac važan korak naprijed je i izrada nove aplikacije koja se odnosi na upravljanje pomorskim dobrom. Istaknula je da se radi na alatu za upravljanje za sve one koji donose odluke u pogledu utvrđivanja statusa pomorskog dobra, granica pomorskog dobra, kao i za ljude koji donose odluke o koncesijama. Ta bi aplikacija i investitorima trebala omogućiti da jasnije vide na kojim su područjima potencijali za razvoj, navela je. Isto tako, tijekom ove godine osigurat će se i evidencija svih putnika i putnih karata u Informatičkom sustavu javnog prijevoza, kojim su se do sada pratili samo korisnici otočnih iskaznica, najavljeno je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!