14:42 / 15.05.2020.

Autor: M.Š./HRT

Jedna novozaražena osoba, posljednji put tako 9. ožujka

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata od koronavirusa oboljela tek jedna osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u petak u 14 sati. Jedna je osoba preminula.
U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata od koronavirusa oboljela tek jedna osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u petak u 14 sati. Jedna je osoba preminula. Od početka epidemije koronavirus je odnio 95 života.

Nastavlja se tako dobra epidemiološka situacija u Hrvatskoj. Posljednji put je Hrvatska imala jednu novoovboljelu osobu prije više od dva mjeseca - 9. ožujka. 

Pogledajte sažetak današnjega dana, prilog iz središnjeg Dnevnika.

● Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Održana je konferencija za medije Stožera civilne zaštite.


- U zadnja 24 sata imamo jednog novooboljelog. Ukupno su oboljele 2222 osobe, 51.568 testiranja, od čega 1228 u zadnja 24 sata. Postotak pozitivnih nalaza 4,43%. Imamo jednu preminulu osobu u KBC Split koja je 1923. godište, bila je korisnica Doma u Makarskoj. Ukupno preminulih je 95. Na respiratoru je osam pacijenata. Hospitaliziranih 142, otpuštenih imamo 716, a oporavljenih kod kuće 1153. Ukupno oporavljenih 1869 osoba u RH, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Novooboljeli je kontakt oboljele osobe koja radi u Domu za starije osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji.

- Od 18. svibnja ukidaju se ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu, omogućava se uspostavljanje redovnog voznog reda, rekao je ministar Davor Božinović.

Slovenija je prva zemlja u EU koja je proglasila kraj epidemije. Kada se to može očekivati u Hrvatskoj?

- Proglašavanje završetka epidemije je prema novom zakonu provodi se tako da HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada. To je jedna epidemiološka procjena koja se bazira na težini, opasnosti od bolesti, na transmisiji bolesti u pučanstvu, na opasnosti ponovnog dolaska u RH i na temelju broja oboljelih, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Što se tiče uputa za izbore, Capak kaže da je to pitanje za Državno izborno povjerenstvo, a ne za Stožer.

- Kada dobijemo pitanja od DIP-a onda ćemo sjesti i dogovoriti se oko toga koji bi bili prijedlozi epidemiološke struke, dodaje.

Ima li posebnih propisa za primjerice hotelske praonice rublja?

- Nema posebnih uputa, ali smatramo da ako se obavlja uz mjere zaštite da tu nema problema. Virus ugiba na 56 stupnjeva, a osjetljiv je na dezinficijense i deterdžente.

Što se tiče zrakoplova iz Frankfurta, dio putnika se požalio da nije bio osiguran dovoljan fizički razmak. Ima li odgovornosti poslovanja tvrtke?

- To je pitanje za tvrtku, mi smo dali vrlo precizne upute, oni su tada imali propisane svoje standardne operativne postupke. Jesu li se oni toga držali, mi nismo nadzorno tijelo, to trebate pitati operatera, dodaje ravnatelj HZJZ-a.

Ukupno 13 osoba s toga leta je oboljelo. Devet su radnici, a četiri su putnici u zrakoplovu ili njihovi kontakti. Capak nije htio odgovoriti na pitanje je li obolio netko od osoblja u zrakoplovu, "a zbog GDPR-a i čuvanja identiteta osoba".

Što se tiče osoba koje su na dijalizi, a korisnici su domova za starije osobe, oni su svi bili hospitalizirani da ih se ne bi svaki dan dovozili i odvozili.

- Sada razmatramo da ih vratimo u domove. Zamolili smo Ministarstvo demografije da oni iskomuniciraju sa svojim ravnateljima da će uskoro doći do toga te da se pripreme, dodaje Krunoslav Capak.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, izvijestio je Božinović, sljedeća konferencija za medije bit će u ponedjeljak, a tijekom subote i nedjelje samo će izdati priopćenja koja će poslati medijima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!