07:13 / 04.12.2019.

Autor: HRT

Jedna od 12 kandidatura nema dovoljno potpisa

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je kako od zaprimljenih 12 kandidatura za predsjednika jedna nema potrebnih 10 tisuća potpisa.
Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je kako od 12 kandidatura za predsjednika države koje je Povjerenstvo zaprimilo jedna nema potrebnih 10 tisuća potpisa.

- VIDEO: U DIP stiglo 12 kandidatura za predsjednika države

- Jedna nije s potpisima, ali je zaprimljena, jer je predan prijedlog na obrascu, rekla je Vesna Fabijančić-Križanić poslije ponoći, kada je istekao rok za podnošenje kandidatura. Službena izborna promidžba, potvrdila je, počet će u četvrtak. DIP planira održati sjednicu u četvrtak, najvjerojatnije u 12 sati, tada će utvrditi listu kandidata za predsjednika i objaviti je na svojem webu, dakle već u ranim poslijepodnevnim satima, a time onda počinje i izborna promidžba, navela je.Podsjetila je da svaki kandidat na promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna, da će službena promidžba trajati do 20. prosinca u ponoć. Kandidatima je poručila da će morati prikazati sve donacije, sva vlastita sredstva, troškove, cijene i popuste medijskog oglašavanja. Prva financijska izvješća kandidati moraju podnijeti sedam dana prije izbora, podsjetila je.

Tri potencijalne kandidatkinje

DIP-u su kandidature podnijele tri potencijalne kandidatkinje, aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja ju je potkrijepila s gotovo 232 tisuće potpisa, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović i predsjednica Starta Dalija Orešković  te devet kandidata.

To su bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, pjevač Miroslav Škoro, europarlamentarac Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač, bivši pravaš a sada čelnik stranke Desno Anto Đapić, redatelj Dario Juričan odnosno Milan Bandić, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP), predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te nezavisni kandidat Slobodan Midžić koji ju je donio samo uz svoj potpis.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!