Jedna od najlošijih Vakulinih prognoza

24.01.2020.

15:46

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Predavanje pred prepunom opatijskom dvoranom održao je Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula. Govorio je o sve češćim i žešćim vremenskim ekstremima, globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama.
O sve češćim i žešćim vremenskim ekstremima, globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama, te o mogućim scenarijima i posljedicama, govorilo se sinoć u Opatiji u povodu obilježavanja godišnjice rođenja akademika Andrije Mohorovičića.

Primjerice, kao neki dan u Konavlima, kada je izmjeren najviši tlak zraka u povijesti mjerenja - 1038 hPa. Predavanje pred prepunom opatijskom dvoranom održao je Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Prethodno je bilo predviđeno da će Vakula održati predavanje u maloj dvorani, no zbog iznimno velikog interesa predavanje je prebačeno u veliku dvoranu. Na početku predavanja Vakula je rekao kako mu je to jedna od najlošijih prognoza koju je dao. Dodao je kako je očekivao uobičajenu brojku na njegovim predavanjima od 40-ak ljudi, no u Opatiji ih je na predavanje stiglo oko 450.

- Hvala vam što se došli u broju koji ja nisam prognozirao, rekao je Glavni meteorolog HRT-a.

Vremenski ekstremi sve su češći i žešći, i to ne samo naizgled, potvrđuju ih objektivne statističke analize, istaknuo je potom Vakula.

- Uostalom ako se samo sjetimo prošle godine u Rijeci. Ona je bila najtoplija u povijesti mjerenja, a ispred nje su bile 2018., 2016., iza nje 2011., 2007., sve su tu negdje.

U Rijeci, ali i drugdje, a najvjerojatnije ne samo iz godine u godinu, iz sezone u sezonu, već i iz mjeseca u mjesec nizat će se novi rekordi, rekao je.

Globalno zagrijavanje, klimatske promjene, i ljudsko djelovanje čine svoje.

- Mislim da je to neprijeporno. Dakle, sad i oni klimatski skeptici kažu da postoje klimatske promjene, živimo u doba globalnog zatopljenja.

Opasnost od dizanja razine mora najveća je kod niskih otoka, no u Hrvatskoj je to znatno sporiji proces i ne tako složen kao blizu oceana, poručio je Vakula.

- I neki mali kurioziotet, dakle snijega više neće biti, neće li? I kakvo će nam biti ovo ljeto, znate li? Dakle sve dugoročne prognoze koje postoje upućuju na nastavak iznadprosječne topline. Velika je vjerojatnost za iznadprosječno toplo ljeto, možda i ekstremno, ali za to nemam argumenata da bi tako tvrdio.

Jer to ipak nije dijagnoza, već prognoza - Vakula je rek'o!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!