13:13 / 30.10.2019.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

Jedna od najtežih sezona, a znatno manja izgorena površina

-

-

Foto: - / -

Na konferenciji o požarima vodeći stručnjaci iz obrambenih i vatrogasnih institucija te kreatori javne politike analiziraju aktivnosti u sklopu obrane u 2019..
Na konferenciji o požarima u Hrvatskoj vodeći stručnjaci iz obrambenih i vatrogasnih institucija te kreatori javne politike analiziraju aktivnosti u sklopu obrane od požara u 2019.. Iako je po broju požara ovo bila jedna od najtežih sezona, izgorena površina znatno je manja. Jedan je od glavnih razloga to što se uspješno razvija prevencija i osuvremenjuje tehnologija gašenja.- Ravnateljstvo civilne zaštite je pred i za vrijeme ovogodišnje sezone višestruko povećalo broj svojih inspekcijskih nadzora - više od 2.200 nadzora protiv požara, skoro 500 nadzora s područja vatrogastva i 455 civilne zaštite. Naloženo je ukupno 925 mjera za čije su neprovođenje podnijeti optužni prijedlozi i izdani prekršajni nalozi, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Donošenje Zakona o vatrogastvu, daljnji je korak kojim Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) i MUP žele doprinijeti ustrojavanju jedinstvene vatrogasne organizacije, nadlasio je Božinović i dodao kako bi do iduće godine HVZ mogla profunkcionirati kao središnje državno tijelo za vatrogastvo, pri čemu bi se poboljšao i status profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca.

Božinović je kazao i da je lani iz EU fondova povučeno 38 milijuna eura bespovratnih sredstava za nabavu novih vatrogasnih vozila i radio telekomunikacijske opreme za vatrogastvo, ali i HGSS te druge zaštitne službe.

Iz fondova je ove godine rezervirano dodatnih 40 milijuna eura za nabavu pet višenamjenskih helikoptera za potrebe sustava civilne zaštite.


Krstičević: Ovogodišnja protupožana sezona pokazala važnost suradnje

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je ovogodišnja požarna sezona pokazala važnost partnerstva za sigurnost i uključenje svih subjekata zajednice u suzbijanje požara, istaknuvši kao dobre primjere nabavu bespilotnih letjelica kroz projekt Orbiter 3 Ministarstava poljoprivrede.

Dodao je da su nakon velikih požara u 2017. u sljedeće dvije sezone ostvarili značajne rezultate.

- Najkonkretniji rezultat je uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama u kojemu sjede predstavnici svih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti. Mislim da je to ključno. Bez zapovjedništva jako se teško možemo nositi. Ova Vlada je to prepoznala, poručio je ministar obrane Damir Krstičević

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da se njezino ministarstvo aktivno uključilo u nacionalne planove zaštite od požara. Nabavljen je sustav videonadzora, unaprijeđen je sustav motrenja pa postoji 46 motriteljskih jedinica u četiri dalmatinske županije.

Jakupčić: Situacija u Hrvatskoj nije dramatična, ali zabrinjava trend

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić upozorio je da su se nad planet nadvile ubrzane klimatske promjene, o čemu danas svjedočimo u Kaliforniji, podsjetivši da je Europski šumarski institut poslao apel čelnicima država da se održi konferencija o ugroženosti šuma.

Kao primjer je naveo program njemačke vlade za sanaciju 180.000 hektara šuma, a investirat će 2,3 milijarde eura u spašavanje i obnovu šuma u toj državi.

- U Hrvatskoj situacija nije dramatična, ali trend zabrinjava. Danas je najugroženiji poljski jasen u podravskom dijelu, Posavini i Slavoniji. Šumarska struka se može s tim boriti, rekao je Jakupčić.

Unatoč većem broju požara smanjena opožarena površina

Ovogodišnja požarna sezona, koja uključuje prvih devet mjeseci, bila je treća po broju požara u posljednjih 11 godina, no zahvaljujući brzom uočavanju i gašenju izgorjela površina smanjena je za nešto više od 15 posto u odnosu na razdoblje od 2009. do 2018.

Bržem izlasku vatrogasnih postrojbi na intervenciju i boljim rezultatima doprinijela je brza reakcija vatrogasnih i zračnih snaga, rad svih subjekata, poboljšan sustav za dojavu požara te uvođenje novih kamera, ocijenio je Božinović.

O novim sustavima i metodama kojima su požari ove godine ranije uočeni govorili su između ostalog u emisiji Tema dana Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

- Za ove rezultate je presudno zapovjedništvo u Divuljama gdje su svi zajedno - vojska, policija, vatrogasci, GSS... Izuzetno bitne su bespilotne letjelice, kamere koje su Hrvatske šume ugradile na cijelom području Dalmacije, MUP je kupio 2 tisuće radio uređaja za vatrogasce preko europskog fonda, Ministarstvo poljoprivrede je dalo 75 novih vozila a u tijeku je i natječaj za 90 novih vatrogasnih vozila - napomenuo je Sanader.

Modernizacijom sustava zadovoljen je i Tucaković no upozorava da se tu ne radi o procesu koji može biti završen, nego mora biti  kontinuiran i nastaviti se i u idućim godinama.

Da bi bili još bolji i učinkovitiji, treba nam zapravo, kaže, još više razgovora, povjerenja i podizanja vatrogasne kulture.

Dotaknuli su se i teme poboljšanja statusa vatrogasaca:

- Zbog toga se i radi Zakon o vatrogastvu - da se poboljša radno pravni status vatrogasaca. Imamo puno izmjena koja donose mnoga poboljšanja. Zakon nam donosi i vatrogasni plan, izradu vatrogasne mreže, izradu strategije vatrogastva - napomenuo je Tucaković.

Za narednu protupožarnu sezonu već su spremni.

- Lekcije su naučene, sve ono što je dobro ćemo prenijeti, vidjeli smo gdje smo imali nekih problema, poboljšat ćemo komunikaciju s medijima, sa stanovništvom, s turistima i dobiti u ovoj godini po prvog puta u povijesti program aktivnosti Vlade za 2020. godinu kako bi mogli od 1.1. startati sa svim preventivnim mjerama i kako bi se sezona pripremila kvalitetno i navrijeme - poručio je Tucaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!