Jednoj od najljepših plaža prijeti devastacija

17:05 / 21.04.2019.

Autor: Ana Marušić/HRT

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedna od najljepših plaža na našoj obali, ona na Dugom otoku, posljednjih je godina izložena nesavjesnim gostima, svakakvoj prljavštini, a najviše plastici.
Sakarun je posljednjih godina izložen nesavjesnim gostima, svakakvim prljavštinama, a najviše se plastike gomila na pijesku te predivne plaže.

Iako se u borbu protiv neodgovornog ponašanja pri odlaganju otpada uključuje sve više ljudi, katkad se čini da priroda gubi bitku. Sakarun na Dugom otoku godinama je omiljeno odredište ekološki osviještenih aktivista i nikad se nije dogodilo da im je nedostajalo posla.

- Iz godine u godinu smo sve svjesniji ili nesvjesniji koliko je ima i koliko je ovo naše lijepo more zagađeno i nastojimo koliko-toliko pripremiti plažu za ljeto, kaže glavni čuvar prirode iz Javne ustanove Natura Jadera Zoran Božić.

Drugu godinu u tome im u sklopu terenske nastave pomažu srednjoškolci iz Gračaca.

Suradnja s ustanovom Natura Jadera počela je nakon uvođenja novog programa u školu - tehničar zaštite prirode ili rendžer.

Rješenje se neće pojaviti samo od sebe. Valja promijeniti ponašanje - zato se toliko radi s mladima - te sustavno upoznati problem.

- Svake godine smo radili monitoring morskog otpada u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, tako da bismo s vremenom, kad ipak prikupimo neke podatke i kada se to objavi u nekim znanstvenim radovima, mogli pridonijeti općoj svijesti, ističe stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Natura Jadera Morana Bačić.

Suočavanje s ovim globalnim problemom motivira i studente.

Plastika u moru jedan je od problema koji dolaze na naplatu, što dokazuju i akcije čišćenja plaža duž cijelog Jadrana.

Tako su Zadrani na izložbi "Uvik friško" imali prilike vidjeti rezultate čišćenja plaže Zaglav na otoku Visu. Plastika izložena djelovanju sunca i mora postaje krta, drobi se i usitnjava, do oku nevdljivih čestica. Sve češća tema postaje takozvana mikroplastika u moru - nalazi se u morskoj fauni, dakle kad jedemo ribu ili školjke, serviramo si i posljedice desetljeća neodgovornog ponašanja.

Ono što ne vidimo manje nas plaši. Stručnjaci se slažu - mikroplastika u moru jest problem, ali ne najveći. Kad je u pitanju ekologija Jadrana i uopće svjetskih mora, nismo još ni približno svjesni koliko smo ih ugrozili - a time i sam opstanak života na našem planetu.

- Svijest o potrebi odgovornijeg ponašanja prema prirodi iz godine u godinu raste, pa tako i prema , primjerice, plažama, koje su jedan od glavnih turističkih resursa. Valja se odgovornije ponašati kako bismo ih ostavili u boljem stanju ne samo za turiste nego i za našu djecu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!