09:37 / 09.10.2020.

Autor: Studio 4/E.L.S./HRT

Jeleč: Nije potrebna panika, nego odgovorno ponašanje

-

-

Foto: - / -

Kako bi se što prije organizacijski prilagodili izazovima koji su pred nama, moguće su mjere za pojedine dijelove grada.
Epidemija ima svoju progresiju, zemlje bliske nama pokazuju slične trendove, brojevi govore dovoljno, trebamo biti spremni i koordinirani - izjavio je u emisiji Studio 4 dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba.

Kako bi se što prije organizacijski prilagodili izazovima koji su pred nama, moguće su mjere za pojedine dijelove grada.

- One će biti onakve kakve će pojedinačni trenutak zahtijevati jer svaka četvrt ima svoje specifičnosti. Svi problemi na koje će četvrti nailaziti, bit će hitno obrađivani u gradskom stožeru civilne zaštite te na nacionalnoj razini - rekao je Jeleč i naglasio kako se trude da privreda i sustav gospodarstva funkcioniraju, ali svjesni su i da velika aktivnost donosi velike posljedice.

➡️ Najnovije informacije pratite na hrt.hr/koronavirus!
➡️ COVID-19: Više zaraženih po županijama, u Zagrebu 161 novi slučaj
➡️ Države se pripremaju za uvođenje strožih mjera zaštite     

Doktor Jeleč smatra da su ovaj pik i trenutačna situacija mnogo kompleksniji nego što je to bilo proljetos - broj zaraženih višestruko je veći i s obzirom na to da dosadašnje mjere nisu dale očekivane rezultate, sasvim sigurno je, kaže, da ćemo morati naći novi pristup.

- Neće se uvoditi nešto što nije nužno. Činimo sve da život teče na normalan način, no moramo imati na umu da u zdravstvu imamo otežano stanje, Covid uzima svoj danak i nije jednostavno funkcionirati.

Napomenuo je da osobna higijena, razmak i zaštita svakomu najviše pomažu.U vezi nadolazećeg blagdana Svih svetih, Jeleč je objasnio kako će u autobusima broj putnika biti reduciran, da će, naravno maska biti obavezna, komunalni redari će osiguravati normalno funkcioniranje, a postoji mogućnost i da se organizira mjerenje temperature. Imamo dovoljno vremena, kaže, još dogovaramo mjere.

Otkrio je da je današnji broj zaraženih koronavirusom u Zagrebu veći od 150, no smatra da smo i dalje u dobroj poziciji.

- Svaki pojedinac ima nevjerojatnu odgovornost jer jedan čovjek može zaraziti preko stotinu ljudi ako ima neodgovorno ponašanje. Sudbina svih nas ovisi o ljudima oko nas - poručuje doktor Jeleč.

Napomenuo je da veći broj zaraženih dovodi i do veći broj hospitaliziranih, a nažalost protekli tjedan i velik broj zdravstvenih radnika bio je zaražen virusom Covida.

- Radi se o kompleksnom problemu koji prožima sve segmente društva. Puno stvari smo naučili, živimo u sjeni korone, ali moramo naučiti funkcionirati s njom - poručio je.

U vezi cijepljenja protiv gripe, rekao je da će ZJZ dobiti 85 tisuća cjepiva koje je javno zdravstvo osiguralo za najrizičniju skupinu građana.

- Potražnja je velika, građani razumiju da je situacija zahtjevna i delikatna, svatko se želi osigurati. Nije potrebno praviti paniku, neophodno je samo primjereno ponašanje - naglasio je Jeleč.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!