Tabak (HGK): Ne vjerujem da bi se itko zezao sa svojom radnom snagom

19:54 / 07.06.2022.

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/B.A./HRT

Jelena Tabak

Jelena Tabak

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednica Udruženja ugostitelja pri HGK Jelena Tabak večeras je u središnjem HTV-ovom Dnevniku odbacila mogućnost zakidanja prava radnika u ugostiteljstvu, poručujući da ne vjeruje da bi se "itko zezao na takav način sa svojom radnom snagom".

Problem je naći radnike u ugostiteljstvu pa se ne očekuje veći broj slučajeva zakidanja njihovih radnih prava. No, itekako se može čuti da su malo plaćeni, da ih se iscrpljuje, da nemaju slobodan dan. 

Jelena Tabak pak poručuje - došla su druga vremena.


- Definitivno su došla druga vremena i prije COVID-a, pogotovo sad nakon COVID-krize, gdje smo imali veliki odljev radnika iz sektora, i ne vjerujem da bi se itko zezao na takav način sa svojom radnom snagom, rekla je Tabak u razgovoru s Ivicom Đuzelom u Splitu.


Istaknula je da se upravo radi novi Zakon o radu.


- Mi smo tu dali nekakve prijedloge koji se prvenstveno odnose na popune rupa radne snage u sezoni, a to je nekakav privremeni, povremeni rad koji bi bio dodatni rad na već zaposlene ljude za kojima ustvari vapi cijeli turistički sektor, rekla je Tabak.


U tvrdnje o potplaćenosti radnika u ugostiteljstvu ne vjeruje.


- Plaće zauzimaju jako veliki dio bilance. Ako je nekome plaća u određenom objektu premala za njegove osobne potrebe, sigurno postoje objekti koji mu mogu ponuditi veću plaću, ali recipročno svi radimo u nekakvim manje-više istim omjerima, rekla je Tabak.


Što se tiče inspekcijskih nadzora, poručila je inspektorima "da ne moraju i ne mogu biti kirurški precizni u ugostiteljstvu jer to nije takva djelatnost, a sve podatke će vući iz fiskalne kase koja je itekako kirurški precizna".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!