19:37 / 16.09.2019.

Autor: Melita Homa/P.F./HRT

Jeleni uništavaju baranjske usjeve zbog mađarske žice

-

-

Foto: - / -

U Baranji jeleni uništavaju usjeve, ponajprije kukuruza. Problem je nastao nakon što je Mađarska zbog migrantske krize postavila žičanu ogradu te tako spriječila migracije divljači.
Na samom istoku Hrvatske poljoprivrednici imaju problema s divljači. U Baranji jeleni uništavaju usjeve, ponajprije kukuruza. Riječ je o području od desetak tisuća hektara.

Problem je nastao nakon što je Mađarska zbog migrantske krize postavila žičanu ogradu te tako spriječila migracije divljači. Poljoprivrednici traže hitnu pomoć resornog ministarstva.

Više od dvije trećine površine pod kukuruzom jeleni su potpuno uništili pa su ratari sa sjevera Baranje očajni. Nisu im pomogle ni straže, ni plašenje petardama. Ni repelenti i električni pastiri.

I lovci su svjesni da problem treba riješiti.  Smatraju kako ministarstvo mora poduzeti mjere povećanja odstrijela i pod hitno riješiti pitanje osiguranja.

U Ministarstvu poljoprivrede vide rješenje u jedinstvenoj polici osiguranja i zajedničkom angažmanu svih na terenu, ali ne i u većem odstrijelu divljači.
Smatraju kako je jelenska divljač hrvatsko bogatstvo.

Stoga bi trebalo dugoročno smanjivati populaciju na broj koji to područje može podnijeti. No ne poduzme li se nešto uskoro, mnogi bi od poljoprivredne proizvodnje mogli i odustati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!