12:43 / 10.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Jelenić: Pri kraju rekonstrukcija nestalog spisa

-

-

Foto: - / -

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je da je Državno odvjetništvo blizu spoznaje što se moglo dogoditi s nestalim spisom iz 2011. o istrazi curenja informacija o slučaju elitne prostitucije.
Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je da je pri kraju rekonstrukcija nestalog spisa o aferi u kojoj se s curenjem podataka iz policijske akcije povezuje zamjenik predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

- Zašto je zapravo Brkić bio u DORH-u? - ima još dokumenata! 
- Bekavac: Ravnatelj SOA-e ne vlada sustavom, ucjenjuju ga Brkić i Karamarko 
- Brkić: Bekavac je patološki lažljivac 
- Plenković: Očekujem angažman institucija 

Rekonstrukcija spisa je pri kraju, izjavio je Jelenić novinarima ispred sjedišta Državnog odvjetništva, nakon sastanka s glavnim tužiteljem Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova (MMKS) i bivšim glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Sergeom Brammertzom.

Jelenić je kazao i da se "unutar kuće" nastavlja rasvjetljavanje okolnosti o nestalom spisu kako bi se utvrdilo radi li se o slučajnom propustu ili namjeri.
Provjeravamo sve informacije do kojih dođemo razgovarajući sa sadašnjim i bivšim kolegama, rekao je Jelenić, odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da se nestali dokumenti nalaze unutar nekog drugog spisa.
Kazao je da će pribaviti izjave od svih osoba za koje smatra da imaju određena saznanja vezano uz spis.

Izjave o nestalom spisu jučer su u sjedištu DORH-a, među ostalima, dali i Brkić, tadašnja općinska državna odvjetnica Željka Pokupec te šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić. Taj je policajac 2011. sastavio dokumente u kojima stoji da su Brkića dvoje osumnjičenika u istrazi o prostituciji prokazali kao krticu, iako svoje tvrdnje naknadno nisu ponovili pred istražnim sucem koji je tada vodio istragu.

Pokupec i Barbarić nakon ispitivanja nisu željeli ništa komentirati, dok je Brkić rekao da je žalosno da njega terete za probijanje mjera u akciji koju je 2011. vodio kao zamjenik ravnatelja policije, a rezultirala je uhićenjima i sudskim epilogom. Dodao je i da je pitanje u kojoj je mjeri politička hajka usmjerena protiv njega, a u kojoj mjeri protiv HDZ-a.

Brammertz: Vrlo produktivan sastanak s Jelenićem

Nakon sastanka s Brammertzom Jelenić je kazao da su njihovoj suradnji, ali i suradnji tužiteljstava u regiji. Brammertz je ocijenio da su imali vrlo produktivan dvosatni sastanak na kojem su raspravili stvari od zajedničkog interesa, prvenstveno suradnji njihovih ureda, ali i pitanjima regionalne suradnje na kojem žele veći napredak. Dodao je da su, među ostalim, raspravljali i o pitanjima nestalih koje je "još uvijek važno u regiji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!