Jelenić razriješen s dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice

07.12.2021.

20:35

Autor: HRT/Hina

Dražen Jelenić

Dražen Jelenić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u utorak je, nakon stegovnog postupka, razriješilo dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića, nekadašnjeg čelnika Državnog odvjetništva koji je s te dužnosti odstupio u veljači 2020. zbog članstva u masonskoj loži.

- DOV je utvrdio da je Dražen Jelenić stegovno odgovoran za djelo koje mu je stavljeno na teret i donijeta je odluka o Jelenićevu razrješenju državnoodvjetničke dužnosti, rekla je njegova odvjetnica Vesna Alaburić.

Jelenićeva braniteljica najavila je da će se žaliti na nepravomoćnu odluku DOV-a, o čemu će odlučivati Vrhovni sud.

Jelenić je podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika 19. veljače 2020. nakon što se otkrilo da je član masonske lože, a zatim je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje s dužnosti. Vrhovni sud tek je 13. listopada potvrdio odluku DOV-a kojom je Jelenić udaljen s dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice, utvrdivši da je novo rješenje pravilno obrazloženo. DOV je dan poslije donio novu odluku o produljenju privremenog udaljenja za sljedeća tri mjeseca. Ranije je Vrhovni sud u dva navrata prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo rješenja DOV-a o njegovoj suspenziji, uz obrazloženje da ne sadržavaju pravilna obrazloženja pa je nije moguće ispitati.

Stegovni postupak protiv Jelenića vodio se zbog članstva u masonskoj loži koje je, navodno, suprotno temeljenim načelima Etičkog kodeksa, čime je moguće nanesena šteta ugledu Državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!