Jelenić se vratio na posao u Državno odvjetništvo

08.05.2023.

11:40

Autor: Hina/HRT/A.S.

Dražen Jelenić

Dražen Jelenić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić vratio se na posao zamjenika glavne državne odvjetnice nakon što ga je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) oslobodilo stegovne odgovornosti zbog članstva u masonskoj organizaciji.


Jelenić je došao na radno mjesto u sjedište Državnog odvjetništva (DORH) u Gajevoj ulici, no, njegova odvjetnica Vesna Alaburić upozorava da se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek ipak žalila na odluku DOV-a.

O žalbi treba odlučivati Vrhovni sud, koji je i ranije u nekoliko navrata presudio u Jelenićevu korist. Alaburić smatra da, prema Zakonu o DOV-u, Hrvoj-Šipek nije ni imala zakonsku mogućnost uložiti žalbu te da ju Vrhovni sud treba odbaciti kao nedopuštenu.

Nakon što je u veljači 2020. odstupio s dužnosti zbog javnog priznanja da je član masonske lože, DOV je krajem 2021. Jelenića nepravomoćno proglasio stegovno odgovornim i razriješio ga dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice, a što je zatražila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik.

No, Vrhovni sud je u prosincu prošle godine prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo odluku DOV-a kojom je Jelenić proglašen stegovno odgovornim zbog afere 'mason' i predmet vratio na ponovni postupak.

Ranije je Vrhovni sud u dva navrata prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo rješenja DOV-a o njegovoj suspenziji, uz obrazloženje da ne sadrže pravilna obrazloženja pa je nije moguće ispitati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!