08:13 / 20.02.2020.

Autor: B.A./HRT

Jelenić: Sve što sam imao reći rekao sam jučer u priopćenju

-

-

Foto: - / -

Dražen Jelenić jutros prilikom dolaska u DORH nije želio odgovarati na pitanja novinara
Dražen Jelenić, koji je jučer podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika, jutros prilikom dolaska u DORH nije želio odgovarati na pitanja novinara.

- Sve što sam imao reći rekao sam jučer u pisanom priopćenju, rekao je Jelenić.

Jelenić je podnio ostavku nakon što je i premijer Andrej Plenković rekao da bi to trebao učiniti, a nakon što je sam Jelenić potvrdio da je član slobodnih zidara. Objava je došla uslijed predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika i vođe jedne od masonskih loža Nikice Gabrića tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

- Otvoreno: Tko su masoni i smiju li sudjelovati u vlasti?
- Bošnjaković za Dnevnik HTV-a: Očekivao sam ostavku Jelenića
- Dražen Jelenić podnio ostavku
- Gabrić pokazao poruke koje je razmjenjivao s Jelenićem

Jelenić se o svemu jučer oglasio priopćenjem:

- Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obnašao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva. Tako sam postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo,  procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti, poručio je Jelenić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!