07:28 / 27.11.2020.

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Jelić: Dijelovi će gospodarstva patiti

-

-

Foto: - / -

Vlada je predstavila nove strože mjere koje će od subote biti na snazi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.
Vlada je predstavila nove strože mjere koje će od subote biti na snazi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Među ostalim, to su zatvaranje kafića i restorana uz moguću dostavu, teretana i sportskih centara.

Kako će Vlada pomoći zatvorenim sektorima i kompenzirati njihove gubitke, hoće li nove mjere pomoći da se smanji broj zaraženih, neka su od pitanja o kojima se govorilo u emisiji U mreži Prvog.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Predstavljene nove mjere za suzbijanje koronavirusa
➡️ Bubaš: Učinkovitost mjera možemo vidjeti za oko 6 tjedana

Gosti emisije bili su državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica, uime Inicijative fitness zajednice Orlando Lopac i epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić.
Jelić je rekao kako se ovaj potez morao napraviti kako bi se smanjio broj zaraženih te kako će dijelovi gospodarstva patiti zbog toga, no Vlada će pronaći način da im se pomogne.

- Osigurali smo sredstva za osiguranje radnih mjesta, naglasio je.

Letica je rekao kako još uvijek nisu počela otpuštanja te da su ugostitelji poslali Vladi prijedlog paketa mjera za pomoć ugostiteljima.

Osim mjera za očuvanje radnih mjesta, planiraju se i COVID krediti kod kojih će biti brza isplata, rekao je Jelić.

- Vlada je za vrijeme pandemije već do sada  dala poduzetnicima 11 milijardi kuna kako bi se zadržala radna mjesta, no mi ćemo naći način da i dalje pomognemo, naglasio je  i dodao kako će se sve definirati na današnjem sastanku.

Lopac je rekao kako Inicijativa fitness zajednice ne traži ništa osim slobode.

- Kada izgubiš pravo na rad onda prestaneš biti kreativan, a onda s tobom upravljaju na neki drugi način, naglasio je i rekao kako to nitko ne želi.

Naglasio je da kada se zatvore fitness centri ili ugostiteljski objekti, nisu samo oni zatvoreni, nego i svi koji rade s njima.

- Ove mjere ne ugrožavaju samo nas koji ćemo biti zatvoreni, nego i mnoge druge, rekao je i dodao da kada dođe u banku i zatraži kredit, tamo uopće ne žele s njim razgovarati zato što je njegova djelatnost prerizična.

Jelić je rekao kako se pregovara s bankama, ali je bankarski sustav prilično krut i zato će se kroz kredite HAMAG-BICRO-a to rješavati.

Epidemiologinja Lovrić Makarić rekla je kako su oštrije mjere u EU-u donijele pad broja zaraženih, te se nada da će se to dogoditi i u Hrvatskoj. Smatra kako je izuzetno važno smanjiti pritisak na zdravstveni sustav.

- Treba naglasiti kako nam predstoji sezona gripe koja se po načinu širenja slično ponaša kao COVID-19, ali gripa uzrokuje i teške pneumonije pa i smrt, rekla je.

Dodala je kako su tijekom epidemije restorani, kafići i fitness centri bili žarišta bolesti.

Lopac se s njom nije složio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!