09:45 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Jelinić za Studio 4 o sumnjama na malverzaciju crkvenom imovinom

-

-

Foto: - / -

Zagrebačku nadbiskupiju ovih dana potresa afera teška 50 milijuna eura.
Zagrebačku nadbiskupiju ovih dana potresa afera teška 50 milijuna eura. Cijeli Prebendarski zbor na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem je smijenjen nakon što je iza debelih crkvenih zidina utvrđeno da su u posljednjih 15 godina u građevinskim projektima izgubili vrtoglavu svotu novca.

Te debele crkvene zidine i ovih su dana, po običaju, ostale neprobojne za novinare, nadbiskupija se oglasila šturim priopćenjem u kojem stoji da ne daju izjave dok je u tijeku kanonski administrativni kazneni postupak. Nakon njegova završetka dat će, kažu, službeno priopćenje.

Urednik Nacionala Berislav Jelinić, čiji je istraživački rad i objelodanio aferu, za Studio 4 HRT-a potvrđuje da je aferom oštećen Kaptol, i to zahvaljujući radu prebendara predvođenih Gabrićem.

Riječ je, objašnjava aferu Jelinić, o nizu godina obilježenih građevinskim projektima koji su se vodili na način koji nije određen "crkvenim pravilima ponašanja, što je gospodin Gabrić i osobno priznao u pismu priznanja krivnje".

Nacional je o tome pisao sredinom prošle godine. "Svi sudionici tih zbivanja koje smo tada kontaktirali su, u principu, blago rečeno govorili neistine, pokušavali zataškati razmjere tih skandala", kaže Jelinić i dodaje da međutim nisu zataškavali i demantirali sukobe i razmirice koji su i tada već bili u tijeku na relaciji prebendari - odvjetnik koji ih je zastupao godinama. Taj odvjetnik je inicirao taj postupak, suočen s brojnim problemima i pritiscima, kaže Jelinić.

On se obratio Vatikanu, najvjerojatnije uz pomoć nekih crkvenih krugova iznutra, tako da je slučaj dospio pred Kongregaciju za kler koja je proučila spis i već u srpnju prošle godine dala naputak Bozaniću "da počisti sve te prebendare". Tu se poveo postupak koji je bio ekstenzivan i koji je poštovao svu proceduru propisanu unutar Crkve za takve situacije.

Prebendari su se pismeno očitovali, dodijeljen im je odvjetnik po službenoj dužnosti. Ti događaji su se zbivali 15 godina i dulje, kaže Jelinić, te su kulminirali kada je odvjetnik Dario Budimir podnio podnesak u Vatikan, suočen s pritiscima. Potom se poveo postupak. Kongregacija za kler je zaključila da postoje ozbiljne indicije da sve za što se tereti prebendarij - stoji. U postupku su to prebendari priznali pismeno, osobito Mijo Gabrić. Tijekom proteklih mjeseci taj se slučaj i formalizirao u izvansudsku odluku koja je ekstenzivno elaborirana na 41 stranici. Nacional je donio jedan dio toga, sukus te priče, a donijet će idući tjedan i nastavak s preciznim detaljima što se zapravo događalo i kako su se stvari komplicirale.

Projekti o kojima je riječ u aferi itekako su poznati Zagrepčanima, kaže Jelinić. Međutim ono što nije poznato jest da se sve to radilo mimo crkvenih uzusa. Gabrić je, kaže urednik Nacionala, o puno toga trebao informirati Bozanića, no to nije činio. Pokazalo se da nisu mogli samostalno donositi odluke i priznali su krivnju.

Jelinić smatra da monsinjoru Gabriću nije lako jer se pokazalo da se nije baš ponašao onako kako se treba ponašati čovjek na njegovoj poziciji. "Zbog toga što je sklapao nekakve ugovore o doživotnom uzdržavanju, osobno se bogatio, pa ga drugi kolege u svojim pismima prozivaju za to da se s računa Zbora prebendara plaćalo nešto za što se pokazalo da je njegova privatna imovina...", nabraja Jelinić.

Što to znači za kardinala Josipa Bozanića? "Bozanić je tu šef parade, da pričam kolokvijalnim jezikom. Bozanić je taj koji po točno preciziranim kanonima, a to je također navedeno u Nacionalu, i Nacionalu su to servirali također crkveni krugovi, odgovoran za to da osigura da se takve stvari ne događaju. Što je Bozanić napravio? On je u ovoj situaciji prihvatio sugestiju Kongregacije za kler, da opet govorim svjetovnim jezikom - izrekao je jednu "drugarsku" opomenu prebendarima... Bozanić je u ovoj situaciji njima dao pokore, nemrs, molitve i još je rekao da će on razmotriti, u maniri dobrog pastira, da im se možda otpuste kazne, komentira Jelinić pa opet naglašava da je Vatikan pak odlučio da ih se "počisti".

"Nema tu puno demokracije u Crkvi", nastavlja, "naročito kad Papa shvati da se mulja s novcima". "On svaki drugi dan maltene kritički govori o oholosti, bahatosti, neprimjerenosti biskupa, pa ne čudi ovakva afera. Drugi par rukava je - jesu li svi ti prebendari podjednako odgovorni? Postoji veliko ogorčenje i sukobi u njihovim redovima. Po njihovom viđenju iznutra, Gabrić je premalo kažnjen, a neki od njih drastično", otkriva Jelinić.

Neki mediji slučaj nazivaju pronevjerom, drugi rasipanjem kaptolskih novaca, a treći kažu da je Gabrić - kako je i sam naveo u priznanju krivnje - "puno radio, pa je i griješio". Sve navedeno je istina, kaže Jelinić. Pa tako i pronevjera. Jelinić objašnjava da je stvar Crkve što će se graditi na crkvenom zemljištu - sve dok to ne ugrožava integritet crkvene imovine. Ali su, dodaje, nesporni i gubici.

"Neki od njih žalili su se kako su živjeli u bijedi, da ih je komunistički režim temeljito devastirao te su oni proteklih desetljeća prije svega vodili računa da im se vrati ono što im je oduzeto. Crkva je bila vlasnica jako puno toga - i jako puno toga joj treba vratiti. Desetljećima su dolazili do svoje imovine koja im je beskrupulozno oteta za vrijeme jugoslavenskog režima, sada su je, kaže, doveli u pitanje vlastitom krivicom - neodgovornošću ponašanja i načinom odabira investitora, a jednim dijelom i teškom ekonomskom krizom.

Crkva će sama odlučiti hoće li ovo biti isključivo unutarcrkveno pitanje ili će tu biti posla i za svjetovne studije", kaže Jelinić. U odluci također piše da će se tek povesti pitanje tužbi. Prostora za to ima i navedeno je kao mogućnost, no  pitanje je hoće li tko pokrenuti te postupke.

Monsinjor Gabrić je u dramatičnom pismu priznao svoju moralnu i kaznenu odgovornost. "Nije njima bilo lako. Ja teško mogu pretpostaviti kako se oni osjećaju. Oni su Božji sluge koji su sada označeni kao ljudi koji su doveli u pitanje crkvenu imovinu... Svatko bira svoj put, ono što je za njih osobno najteže je to da su sada suočeni s tim da ih je Crkva de facto razvlastila i označila jednom javnom stigmom", kaže Jelinić.

Pita se zašto Bozanić o svemu šuti. Valja napomenuti i da je HRT pokušao kontaktirati sa svim stranama u ovom slučaju, no Crkva je odlučila šutjeti do daljnjega.

Kako ovo međutim utječe na njezin imidž? "Crkva na toj razini ima temeljitih problema, oni se ne nose dobro s takvim situacijama, to nije prvi put da se oni zatvaraju. Vatikan je majka svih intriga. U političkom smislu govoreći, svi mogu u školu kod njih kad su u pitanju intrige, podmetanja, podvale, prljavštine. Sve se to događa i u hrvatskoj Crkvi i jedan način suočavanja s tom situacijom je zatvaranje u sebe. Koliko je to dobro za njih, to je drugi par rukava. Svaki vjernik treba za sebe procjenjivati što to znači, na osobnoj razini pitanje vjere je individualna stvar, a oni koji su posrednici između Boga i vjernika neka se nose s tim. Na mojoj osobnoj razini to ne mijenja ništa. Ja imam svoj pogled prema vjeri  i prakticiram je na svoj način i mene svećenici koji zastrane ne mogu razočarati niti poljuljati u mojoj vjeri", zaključuje Jelinić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!