15:04 / 08.05.2018.

Autor: HRT

Jelušić: SDP poštuje odluku Ustavnog suda, iako se s njom ne slaže

-

-

Foto: - / -

"Ustavni sud nije rekao je li lex Agrokor dobar i kako se primjenjuje", komentirao je.
O nastavku krize u Agrokoru danas su na press konferenciji u središnjici stranke govorili Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a i voditelj SDP-ove Akcijske radne grupe za gospodarstvo te Saša Đujić, saborski zastupnik SDP-a i član saborskog Odbora za gospodarstvo.

Jelušić je kazao da je Ustavni sud napravio ono što mu je bila zadaća i da se ta odluka treba poštovati. Postavio je međutim pet pitanja Vladi i njezinom povjereniku Fabrisu Perušku, a prvo od njih se odnosilo na rok završetka teksta nagodbe vjerovnika. "Mi još nemamo nagodbu i trenutačno smo u produžecima jer do nagodbe nije došlo u proteklih 12 mjeseci, što je propisano Lex Agrokorom. U ova tri mjeseca treba se napraviti ono što se nije uspjelo u posljednjih godinu dana", rekao je Jelušić.

Kazao je kako je načelni dogovor oko nacrta nagodbe od prije mjesec dana bio samo Vladin manevar kako bi se u Saboru od izglasavanja nepovjerenja spasila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Zapitao se i kada će biti gotov novi prijedlog podjele vjerovnika u skupine, što je također uvjet Trgovačkog suda.

Ocijenio je da bi savjetnici koji i dalje primaju "astronomske svote za svoj rad u Agrokoru", a za koje je Trgovački sud ranije ocijenio da nisu dobro radili u proteklom razdoblju, dio sredstava trebao vratiti.

Treće pitanje postavio je premijeru Andreju Plenkoviću, nazvavši ga premijerom "HDZ-a, HNS-a i ostalih satelita", o tome smatra li on primjerenim da savjetnici u Agrokoru, koji su u samo godinu dana plaćeni više od 500 milijuna kuna, zarađuju tolike iznose, dok radnici za svoj rad primaju minimalne iznose, a i radna mjesta su im potencijalno ugrožena.

Jelušić je potom pitao vladajuće tko štiti javni interes u Agrokoru u procesu postizanja nagodbe jer, prema informacijama iz medija, javni sektor od Agrokora potražuje milijardu i dvjesto milijuna kuna. Na kraju je ocijenio da se dolaskom Fabrisa Peruška na mjesto povjerenika za Agrokor, na funkciju na kojoj je zamijenio Antu Ramljaka, ništa bitno nije promijenilo jer se i dalje odvija "legalna pljačka u Agrokoru".

Saborski zastupnik Saša Đujić je istaknuo kako Vlada svoj intervencionizam u Agrokoru opravdava navodnim spašavanjem radnih mjesta, očuvanjem hrvatskog gospodarstva te kako tvrde i da cijeli proces spašavanja posrnulog koncerna hrvatske građane neće koštati ni kune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!