Jembrih: Više se radilo o aktivnoj obrani, nego o gašenju požara

01.06.2022.

09:27

Autor: Margareta Jozinović/T.D./Studio 4/HRT

Siniša Jembrih

Siniša Jembrih

Foto: Studio 4 / HRT

Reporterka HTV-a Margareta Jozinović Vuković javila se s terena u Frankopanskoj ulici u Zagrebu gdje su se sinoć oko 23 sata u središtu Zagreba, na križanju Frankopanske i Ilice, zapalile plinske instalacije na mjestu na kojem je bager, samo nekoliko sati prije, sanirao puknuće vodovodne cijevi. Iz JVP-a Zagreb rekli su da je bager pogodio plinsku cijev i zapalile su se plinske instalacije. Rekla je kako je bila besana noć za stanare, sve službe, a naročito za vatrogasce koji su odmah izašli na teren. Jozinović Vuković je razgovarala s zapovjednikom JVP-a Zagreb. 

Siniša Jembrih, zapovjednik JVP-a Zagreb rekao je kako su sinoć oko 23:19 dobili poziv da je došlo do požara u Frankopanskoj ulici.

- Dolaskom na mjesto intervencije, utvrđeno je da je zaista prilikom izvođenja radova došlo do požara prilikom čega su ozlijeđene četiri osobe. Dvije su odmah bile otpuštene, a dvije su bile lakše ozlijeđene. S naše strane je završena obrana šireg perimetra Frankopanske ulice s obzirom daje visina plamena bila do 10 metara. Štitili smo objekte i hladili ih da ne bi došlo do prodora požara u njih. Čak smo ulazili u stan koji je bio najviše izložen, spriječili smo širenje požara na objekte. Bilo je 18 vatrogasca sa 7 vozila tijekom cijela noći. Više se radilo o aktivnoj obrani, nego o gašenju požara. Onog trenutka kad je plin prestao dolaziti, onda se potpuno ugasio, nakon čega smo se vrlo brzo povukli. Oko 1:30 smo poslali prvu ekipu prema svojoj postaji. Sad je na komunalnim službama da ti vrate u nekakvo normalno stanje, rekao je.

Naglasio je kako je požar zahvatio izloge na jednoj zgradi, došlo je do pucanja nekoliko prozora.

Jozinović Vuković je rekla kako se Holding javio te rekao kako u Frankopanskoj stanari neće imati distribuciju plina do daljnjeg. Rekla je kako je promet u Frankopanskoj zatvoren i očevid je u tijeku.


Davor Poljak, direktor Vodoopskrbe i odvodnje je rekao kako je u kasnijim poslijepodnevnim satima došlo do puknuća cijevi u Frankopanskoj.

- Vjerojatno se radi o puknuću priključka, pojavio se mali vodoskok, ništa značajno. Vrlo benigna i rutinska situacija. Naši djelatnici intervencija pristupili su otklanjanju kvara. Negdje oko 10 sati navečer bila je dobrim djelom iskopana građevinska jama i došlo je do istjecanja plina koji se zatim i zapalio. Došlo je do zapaljenja, nije došlo do eksplozije. Pojavio se veći plamen, došli su vatrogasci i djelatnici Plinare koji su to sve stavili pod kontrolu i zatvorili plin. Plamen je trajao jedno vrijeme zato da onaj zaostali plin iz cijevi izgori do kraja da se može pristupiti daljnjem očevidu i otklanjanju kvara. Prilikom pojave plamena, povrijeđena su naša četiri djelatnika, srećom, trojica vrlo lagano. Jednom su opečene ruke i zadržan je na bolničkom liječenju, ali nije u životnoj opasnosti i osjeća se dobro, rekao je Poljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!