11:25 / 11.05.2018.

Autor: M.S./B.S.LJ./HRT

Jeras o sudjelovanju u radnoj skupini, e-mailovima i lex Agrokor

-

-

Foto: - / -

Ministrica Martina Dalić i premijer Andrej Plenković jučer su u nekoliko navrata uputili novinare da o lex Agrokor pitaju stručnjake Mosta.
Ministrica Martina Dalić i premijer Andrej Plenković jučer su u nekoliko navrata uputili novinare da o lex Agrokor pitaju stručnjake Mosta. Goran Jeras jedan je od osnivača Zadruge za etično financiranje koja je sudjelovala u neformalnoj radnoj skupini koju je 2017. oformila ministrica Martina Dalić i koja je kasnije radila na lex Agrokor. Zbog čega premijer i ministrica pozivaju da se pita stručnjake Mosta?

"To je pitanje za njih", odgovara nam Jeras. "Ja bih prvenstveno rekao da  sudjelovanju Zadruge u toj radnoj skupini nije bilo s naše strane shvaćeno kao da smo stručnjaci Mosta. Mi smo tamo bili na poziv Vlade RH. Naravno Most je bio jedan od elemenata te Vlade, ali mi bismo se na potpuno ekvivalentan način odazvali da se radilo o pozivu koji je došao od bilo koje druge stranke, jer smo na kraju krajeva i radili kao inkluzivna organizacija, praktički sa svim strankama, svim organizacijama na sličnim temama", kaže Jeras.

Što se tiče samog Agrokora, tamo su, kaže, bili pozvani. Predložili su model koji je bio u skladu s misijom ZEF-a, gdje se pokušalo Agrokor zadržati u rukama hrvatskih građana i poduzetnika, "gdje bi dugoročno nastavio obavljati funkciju generatora plasmana hrvatskih prehrambenih proizvoda. "Ta naša rješenja, iako i dalje smatram da su bila kvalitetnija od postojećih, nisu bila prihvaćena. Budući da nisu bila prihvaćena, odlučili smo prekinuti tu suradnju, odnosno povukli smo se iz radne skupine", rekao je Jeras.

Na pitanje je li volontirao ili je za svoj rad bio plaćen, Jeras odgovara da taj aranžman nije ni na koji način bio formaliziran niti ugovorno niti novčanom kompenzacijom. "Nama je ponuđen nakon toga ugovor od strane Texo Menagementa tek u svibnju, znači tri mjeseca nakon početka tog angažmana, koji nismo potpisali jer nisu bila prihvaćena naša rješenja pa smo ga shvatili kao nešto što ne bi bilo primjereno potpisati", objašnjava.

Ugovor im je dakle, prema riječima Jerasa, ponudio Texo Management, kompanija koja je bila izvođač, odnosno pružatelj konzultantskih usluga u Agrokoru. "Mi smo trebali biti podizvođač za Texo Management. Ugovor je pregovaran s ljudima iz Texo Managementa s izvanrednim upraviteljem Ramljakom", rekao je.

Upitan znači li to da je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak znao da im netko nudi ugovor za rad na lex Agrokor, kaže: "Pretpostavljam da je znao. Morao je zapravo znati, prema svim informacijama koje imamo. To je bio, koliko je meni poznato, standardni model rada u kojem su preko Texo Managementa bili sklapani i drugi ugovori s podizvođačima".

Pojasnio je da im je ugovor nuđen - ne za rad na lex Agrokor, nego "za obavljanje poslova unutar procesa restrukturiranja Agrokora, odnosno procesa izvanredne uprave u Agrokoru". "Smatram da je svaki angažman što se tiče lex Agrokor trebao biti ponuđen prethodno, znači trebala je ta skupina dobiti određeno rješenje, imenovanje, pravila rada i slično. To se nije dogodilo. Je li to kompenzacija za lex Agrokor, ja to nisam tako doživio. Ugovor je trebao biti ponuđen za nastavak suradnje u procesu restrukturiranja Agrokora od strane izvanredne uprave", rekao je.

Kaže nam i da su e-mailovi bili dio komunikacije članova radne skupine u kojoj su tada i sami bili. Dio e-mailova objavljenih na portalu Index su, kaže, i sami dobili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!