Trogrlić: Puljak zadržao veliku prednost, u drugom krugu vjerojatno s Đogašem

19:36 / 23.06.2022.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Jerko Trogrlić

Jerko Trogrlić

Foto: Dnevnik / HRT

Politički analitičar Jerko Trogrlić rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da je Ivica Puljak (Centar) u kampanji za splitskog gradonačelnika zadržao veliku prednost, dovoljno da može biti siguran da će završiti prvi krug na prvom mjestu, te da će se u drugom krugu vjerojatno boriti sa Zoranom Đogašem (HDZ, HSS).

Prijevremeni izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće grada Splita održavaju se ove nedjelje.


Trogrlić je rekao da je kampanja prije svega dobro došla manje poznatim i novim kandidatima.


- Puljak je već na početku, prije 60 dana, kada smo saznali za sve kandidate i datum izbora, bio uvjerljivi favorit. Ova kampanja je bila prilika za sve ostale, rekao je Trogrlić.


Dodao je da se ne može reći da je kampanja bila nešto zanimljiva i dinamična, kao i da je afera Puljkovih suradnika bila jako intenzivna te da je dala vidljivost izborima, ali da je u zadnjem tjednu vrlo brzo sišla s dnevnog reda - u sinoćnjem HRT-ovom sučeljavanju nitko je nije spomenuo.

 

- Ono što se sigurno u kampanji dogodilo je da je gospodin Puljak zadržao veliku prednost, ne onoliko koliko je imao po istraživanjima koja ste i vi prezentirali, ne onoliko koliko je imao na početku kampanje, ali ipak dovoljno da može biti siguran da će završiti prvi krug na prvom mjestu, a onda se u drugom krugu vjerojatno s gospodinom Đogašem boriti za mjesto gradonačelnika, rekao je Trogrlić.

Ustvrdio je da je afera definitivno zbunila dio Puljkovih birača, te da je došlo do pada popularnosti njegove liste od 4 do 5 posto, ali da nije primijećen značajan rast drugih kandidata, prije svega Đogaša.

Zaista je za očekivati da će Puljak i Đogaš biti u drugom krugu, dodao je Trogrlić.

Rezultat za Gradsko vijeće u prvom krugu jako će utjecati i na rezultate za gradonačelnika u drugom krugu

Trogrlić je rekao da će puno zanimljivija, pogotovo u prvom krugu, biti bitka za Gradsko vijeće. Rekao je da Puljak ima taj teret da se razišao sa svim političkim partnerima, i to ne baš na dobar način.


- Taj rezultat za Gradsko vijeće u prvom krugu jako će utjecati i na rezultate za gradonačelnika u drugom krugu. Ako Ivica Puljak bude mogao osigurati sigurnu većinu u GV-u, to će mu biti dobar zalet i praktički, s obzirom na razliku koju ima, uvjerljiva pobjeda u drugom krugu. Međutim, ako ta većina ne bude postojala u GV-u i ako bi njegova pobjeda u drugom krugu značila praktički jednaku nestabilnost kakvu smo imali i prije ovih izbora, to mu može biti veliki uteg, ili s druge strane poruka Splićanima da nam slijede i treći izbori, zaključio je Trogrlić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!