18:14 / 17.08.2020.

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Jesen nosi nova iskušenja, a odgovornost je na svakom od nas

-

-

Foto: - / -

Jesen je pred vratima, a epidemiološka situacija diktirat će uvođenje strožih mjera. Razmatra se nošenje maski na otvorenom, obvezno testiranje zdravstvenih i djelatnika u domovima za starije, smanjenje broja uzvanika na svadbama
Nakon šest dana broj novozaraženih koronavirusom u našoj zemlji napokon je pao ispod sto. Danas imamo 85 novih slučajeva. U bolnicama se liječi isti broj pacijenata kao i jučer - njih 126, na respiratoru je 11 osoba. Aktivnih je slučajeva 1185. Najviše novozaraženih i danas je u Zagrebu te Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Danas 85 novih slučajeva
Božinović: Još nema zaključaka o nošenju maski na otvorenom
 Pandemija utječe na svjetsku politiku
Markotić: Igru s virusom držimo pod kontrolom, mladi će čuti apele   

Od 45 novooboljelih u Zagrebu 14 se vratilo s godišnjeg odmora, iz Makarske, Vodica, Biograda, Bola, Hvara i Paga.

- Apeliramo na povratnike da se odgovorno ponašaju i da se po pojavi bilo kakvih simptoma zapravo jave liječniku obiteljske medicine koji će ih onda po potrebi uputiti na testiranje. Isto tako pozivamo i dalje naše mlade sugrađane na odgovornost prema starijima i svojim ukućanima, poručila je dr. sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja za stručne poslove NZJZ "dr. Andrija Štampar".

Virus i na Trgu svetog Marka. Zaražen je djelatnik saborske straže.

- Ono što je važno je da je on na vrijeme detektiran, izoliran da su bliski kontakti njemu stavljeni  u mjere samoizolacije da se virus ne širi dalje, a prostor je dezinficiran, kaže Šikić.

Jesen je pred vratima, a epidemiološka situacija diktirat će uvođenje strožih mjera. Razmatra se nošenje maski na otvorenom, obvezno testiranje zdravstvenih i djelatnika u domovima za starije, smanjenje broja uzvanika na svadbama. U Europskoj uniji se razgovara i da djeca do deset godina trebaju ići na nastavu u škole, a ona starija mogu je pratiti online.

- Vidjet ćemo, sve ovisi o daljnjem praćenju epidemiološke situacije. Škola je izazov za sebe, tu će Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa svojom ekspertnom skupinom preuzeti glavnu ulogu i u komuniciranju i u predlaganju mjera, rekao je Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Zbog potresa 12 škola i jedan učenički dom u Zagrebu neće otvoriti svoja vrata, a nastava se skraćuje s 45 na 40 minuta, da se mogu dezinficirati prostori.

- Nastavu u svojim matičnim objektima neće moći započeti 5 osnovnih škola, 5 srednjih škola, dvije umjetničke plesne škole i jedan učenički dom. Učenici će ići u druge objekte u druge škole koje su do sada radile u jednoj smjeni, najavio je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport

18 dana nakon što je prebolio koronavirus Dragan Čović poručuje.

- Ono što je mogu kazati to je distanca i higijena, sve drugo je u nečijim drugim rukama, u Božjim rukama, ja bih kazao. I želim da nitko od vas ne bude pozitivan pa ni u onoj najblažoj formi kako je bila moja kompletna obitelj jer to su iskušenja koja traju 2 ili 3 tjedna, kaže Čović.

Jesen nosi nova iskušenja, a odgovornost u borbi s koronavirusom je na svakom od nas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!