20:42 / 10.08.2018.

Autor: J.L./D.M./HRT

Jesmo li spremni za havarije ili smo samo imali sreće

-

-

Foto: - / -

O pomorskoj nesreći u Luci Ploče u Temi dana govorili su Tomislav Batur, Joško Nikolić te Fedomir Pavić.
O pomorskoj nesreći u Luci Ploče u Temi dana govorili su ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur, kapetan Lučke Kapetanije Ploče Joško Nikolić te Fedomir Pavić iz udruge hrvatskih pomorskih kapetana.

Naše su službe izašle na teren, a uključila se i agencija za istraživanje pomorskih nesreća. Nadam se da će se nakon istrage zaključiti tko je kriv, rekao je kapetan Lučke Kapetanije Ploče Joško Nikolić.  Dodao je kako je Trgovački sud brodu izrekao mjeru zabrane isplovljavanja, da su mu oduzeti važeći certifikati te je na sidrištu do daljnjega.

Oštećenja doka su značajna, rekao je Tomislav Batur ustvrdivši da ovo oštećenje sada znatno utječe na poslovanje Luke. Izrazio je žaljenje zbog šteta koje su nastale. "Uz pomoć nadležnog Ministarstva poduzimamo sve mjere kako bi pronašli alternativna rješenja te kako bi terminal što prije vratili u prvobitno stanje. Trenutačno se ne može reći u kojem bi to roku moglo biti. Imamo već 2-3 alternative", rekao je i dodao da je prva procjena građevinske štete oko 9,5 mil. kuna.

Havarija u luci Ploče, upitna isporuka nafte Fedomir Pavić je rekao da je i sam plovio na takvim tankerima te je postavio pitanje starog terminala, visine šteta. "Situacija je takva da se što više krivnje baci na kompaniju broda i osiguranje, kako bi se izvuklo novce od osiguranja i vratilo dok u prvobitno stanje. A originalno stanje nije bilo novo", kazao je. Govoreći o havarijama na Jadranu rekao je da naše službe nisu spremne za ovakve situacije, poput drugih stranih luka.

Batur smatra da smo spremni za ovakve situacije, ali i da uvijek može biti bolje. "Ovaj je tanker nov, građen 2014., posada rusko-rumnjska, dosta dobra kompanija. Naše inspekcijske službe postupile su odmah, izašle na teren, a uključila se i agencija za istraživanje pomorskih nesreća koja prikuplja svoje podatke", rekao je Nikolić. Izrazio je nadu da će se nakon nesreće zaključiti tko je kriv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!