Jesu li se izlile opasne kemikalije?

21.08.2023.

19:38

Autor: Sani Lukić/Nikolina Ćosić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Onečišćenje Šoderice

Onečišćenje Šoderice

Foto: HTV / HRT

Nakon strašnih poplava koje su pogodile općine uz rijeku Dravu, pojavila se bojazan da je jezero Šoderica - onečišćeno. Iako je nekadašnja praonica vagona Hrvatskih željeznica u Botovu pokraj Koprivnice prestala raditi još 2002., strahuje se da nije sanirana te da je onečišćena voda, nakon što se Drava izlila iz korita, mogla dospjeti u jezero. Više će se znati nakon analize.

Voda se na Šoderici povukla, a isplivala su mnoga pitanja poput onoga je li jezero onečišćeno nakon što je poplavljena nekadašnja praonica vagona. Jedan od ribiča je optimističan

- Mislim da zasad zagađenja neće biti jer voda nije bila toliko velika tamo gdje čuvaju otpad od pranja vagona, govori Goran Rajković iz Bjelovara.

Vlasnici vikendica su složni: sve je trebalo sanirati davno - čim je praonica zatvorena.

- Ne znam službe koje bi to trebale raditi tu sanaciju svi se oglušuju, naglašava Marijan Marković, vlasnik vikendice na Šoderici.

Dobra je vijest da ribe ne plivaju na leđima.

- Evo upravo pred nama jata riba su se pojavila. Jata riba znače kako nije neko kritično razdoblje, međutim, čekamo detaljnije informacije od nadležnih tijela, pokazuje Ivan Petak, predsjednik Hrvatskog sportskoribolovnog saveza KKŽ-a.

Neki nisu mogli trpjeti vrućinu pa su se, unatoč preporukama zdravstvenih radnika, nakratko osvježili u Šoderici.  

- Ja sam se okupao i istuširao u dvorištu i moj sin, moje unuke. Nismo ništa osjetili. Pogledajte, tu ribe plivaju, ali kakva će biti situacija vidjet ćemo, govori Marković.

Tražili smo i odgovor o nekadašnjoj praonici vagona u HŽ Infrastrukturi.

- U trenutku kada je nastalo onečišćenje, praonicu vagona je koristio jedino HŽ Cargo, a prema zakonu o zaštiti okoliša i prema planu gospodarenja otpadom jasno je propisano- onaj tko je okoliš onečistio, taj ga mora i sanirati. Također postoji načelo koje to propisuje da onečišćivač plaća, naglašava Željka Miše, glasnogovornica HŽ Infrastrukture.

No, u HŽ Cargu tvrde da nisu vlasnici zemljišta te da je podjelom Hrvatskih željeznica iz 2006. imovina bivše praonice u Botovu pripala HŽ Infrastrukturi i smatraju je jedinom mjerodavnom. Tko je kriv? Prali su se vagoni, a sada netko pere ruke od svega. Sve je trebalo biti davno sanirano. U Zavodu za javno zdravstvo Koprivičko-kričevačke županije kažu da će se uvjeti za uzimanje uzoraka vode i tla na Šoderici steći tek kada se sve sanira. Nakon toga uzorci će se slati na analizu a rezultati će pokazati pravu istinu.

Koprivničko-križevačka županija danas je od državnog inspektorata zatražila inspekcijski nadzor Vodopravne inspekcije i inspekcije zaštite okoliša. Teško je danas bilo dobiti nekoga od mjerodavnih sugovornika za ovo uključenje. Iz županije nam kažu kako čekaju nalaz inspekcije da bi se uopće moglo reći je li riječ o ekološkom incidentu, izvijestila je za Dnevnik Suzana Balen.

I dok HŽ Cargo i HŽ Infrastruktura prebacuju lopticu odgovornosti, činjenica jest da je bivša praonica vagona, ova "crna rupa", odavno trebala biti sanirana, a nije. Naravno, ona je u državnome vlasništvu. Zemljište jest na području općine Legrad, ali za taj skupi posao niti jedna mala općina nema dovoljno novca, država je, kažu, davno trebala reagirati.

Možemo zaključiti da se problem, očito, nije dovoljno ozbiljno shvaćao sve dok nije došlo do poplave i sada se, s pravom, svi pitaju što je to završilo u obližnjem jezeru Šoderica, rijeci, bunarima i poljima.

- I dok se još čeka analiza vode i tla, iz Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju stanovnike - ne pijte vodu iz bunara i ne kupajte se u Šoderici, naglasila je Balen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!