18:30 / 04.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Jesu li ustavna postavljena pitanja u vezi s izbornim sustavom?

-

-

Foto: - / -

Inicijativa "Narod odlučuje" objavila je da je prikupila dovoljno potpisa. Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" to nije uspjela.
Nedavno je završeno prikupljanje potpisa za održavanje dvaju referenduma. Inicijativa "Narod odlučuje", koja traži promjenu izbornog sustava objavila je da je prikupila dovoljno potpisa. Inicijativa "Istina o Istanbulskoj", koja traži povlačenje konvencije, to nije uspjela. Sada je potrebno utvrditi jesu li ustavna dva postavljena pitanja u vezi s izbornim sustavom.

Prvo se tiče općih odredbi izbornog sustava, a drugo je usmjereno na nacionalne manjine. Gosti Teme dana bili su ustavni stručnjaci - doktori znanosti, Đorđe Gardašević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta te Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta.

Palić je potvrdio da se inicijativa "Narod odlučuje" konzultirala s njim u vezi s referendumskim pitanjem. Kazao je i kako smatra da su dva pitanja koja se odnose na izborni sustav u skladu s Ustavom. Dva su razloga zašto mandat nacionalnih manjina ne može biti potpuno poistovjećen s mandatom zastupnika koji su izabrani u 10 izbornih jedinica. Prvi je razlog to što se ti zastupnici biraju na drugačiji način nego što se biraju svi ostali zastupnici u Hrvatskom saboru. U ovoj posebnoj izbornoj jedinici unaprijed je zajamčen broj zastupnika koji predstavljaju nacionalne manjine. Drugi razlog se odnosi na legitimitet, odnosno na činjenicu da su ti zastupnici izabrani s desetorostruko ili petnaesterostruko manje glasova u odnosu na zastupnike koji su izabrani u ostalim izbornim jedinicama, kazao je Palić.

Gardašević je izjavio da se radi o ravnopravnosti koja omogućava stanovito balansiranje između većine i manjine, odnosno uvažavanja interesa i manjine i većine. To nije mehanički odnos u kojem se isključivo gleda broj glasova. Važno je i da predstavnici manjina po definiciji dobivaju manje glasova zato što su manjine. Oni u startu ne mogu dobiti toliko glasova kao zastupnici većine. Osim toga, smatram da će Ustavni sud u ovome slučaju imati jako puno posla, kazao je.

Kod nacionalnih manjina potrebno je provjeriti konkretne podatke. Nacionalnih manjina ima više od 22. Nije potpuno točno da za sve nacionalne manjine mali postotak njihovih birača. To je istina u jednom segmentu, oko 20% njihovih birača bira u toj 12. izbornoj jedinici. No to nije istina za sve birače nacionalnih manjina, izjavi oje Gardašević. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!